Tompus999 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 19002

Akkor utoljára, persze petikének nem szól, ô úgyis össze-vissza magyaráz mindent. Már ott tartunk hogy Cosma gyilkosait avatom szentnek, na mindegy...

Az otthonszülés, illetve intézményen kívüli szülés nem a kórházak ellenében van. Ezt a szembenállást mindig is a kórházak, illetve néhány nôgyógyász, illetve a nôgyógyász kamara gerjesztette. Természetesen szélsôségek mindenhol vannak, akár az otthonszülést, akár a kórházit nézzük. Aki otthonszülés párti, egyetlen egyet akar: szülhessen otthon, legyenek meg a feltételei. Ez évi párszáz családot érint. A statisztika azt mutatja, hogy ha szövôdmény mentesnek ígérkezik a szülés, akkor a halálozási statisztikák nem rosszabbak a kórházinál.

GÁ 20 éves otthonszüléses munkája alatt 2 babát veszített el. Több mint 3500 szülésbôl. Ilyen statiszikája egyetlen kórháznak sincs. Igaz, semmilyen sincs, hiszen nem hozzák nyilvánosságra. De azt még a legelvakultabb nôgyógyászoknak is be kell látni, hogy nem rosszabbak az otthonszüléses statisztikák a kórháziakénál. Csak ôk mindig a szerencsére hivatkoznak. Ami nyilvánvaló elfogultság, egyszer kétszer lehet valakinek szerencséje, node 350-0szor nemigen. Az is tény, hogy a bíróság szakmai hibákra alapozva egyedül GÁ-t ítélte letöltendô szabadságvesztésre (elsô fokon).  Pedig nyilvánvaló hogy haltak meg kórházban babák is anyák is orvosi hibák miatt, sôt ítéletek is voltak, de nem ilyen súlyosak. És az is tény, hogy otthonszüléssel foglalkozó nôgyógyást tanuvallomását, illetve otthonszüléssel foglalkozó szakember szakvéleményét a bíróság nem vette figyelembe.

És itt majd jön az az indok, hogy eltiltás alatt volt. Akik régóta olvassák ezt a topikot (meg a másikat is), pontosan tudják hogy beszkennelték a bírósági ítéletet, amelyik feketén-fehéren kimondta hogy a szülész-nôgyógyász szakma gyakorlásától tiltották el, a szülésznôitôl nem. Ez így le volt írva, Caran biztosan emlékszik rá.

Én megértem azokat, akik a kórházi szülést preferálják, 100%-ig elfogadom az érveiket. Megértem azt is, hogy furán, sôt ellenségesen néznek az otthonszülôkre. De azt sosem fogom elfogadni, hogy gyilkosnak tartanak és felelôtlen szülônek akkor amikor ezerszer többet foglalkoztam a szüléssel és körülményeivel, mint amit egy átlagos szülésfelkészítésen kapnék. És mielôtt lehurrogna valaki, igen, részt vettem kórházi szülésfelkészítésen is, hallottam szülészorvost beszélni nôkkel, és hallottam kismamákat kérdéseket feltenni a 8-9. hónapban olyan dolgokról, hogy ketté állt a fülem. De persze találkoztam fura szerzetekkel GÁ tanfolyamán is. Uff én szóltam.