krulis Creative Commons License 2011.05.19 0 0 6900

Szia!

 

Jó helyen vásárolsz, jó könyvet olvasol!:) Bár a Wolfgang könyvben van néhány dolog ami elavult vagy csak lager sörökre igaz vagy van egyszerűbb módszer is. Ha tudsz angolul, akkor a howtobrew.com-ot ajánlom.

 

12 liter sörlevet ha odateszel forralni, akkor abból a végén kb. 10 liter söröd lesz, mert ugye párolog belőle. Ehhez egy legalább 14 literes edény kell, mert erősen habzik, vagy ahogy én csináltam régen, kettévettem és két 7 literes húsleveses fazékban forraltam.

 

Komló: ez igazából a sör típusától függ, 20 literhez általában 30 gramm keserű és 30 gramm aroma komló kell, 10 literhez a fele. Ha a http://palinkafozo.superwebaruhaz.hu/category/20498 -ról veszed a keserűkomlót akkor elég 10 gramm is, ott nagyon erős komló van ha jól emlékszem 15% -os alfasav tartalmú. Persze vannak extrém esetek, mint pl. a tegnapi recept amit beírtam, vagy az IPA típusú sörök.

Előzmény: szsztücsi (6898)