Schenouda Creative Commons License 2011.05.15 0 0 7846

A cagotok faji jellege az utóbbi századokra eltűnt, hisz hosszú évszázadokon át éltek francia környezetben (kb. olyan, mintha guancsokat keresnénk a Kanári szigeteken, holott a 14-15. századig csak ők lakták a szigeteket).

Azt beszélték a cagotokat a vízigótok kiemelten védelmezték, mikor a terület urai voltak (de mi kapcsolatuk lehetett a vizigótokkal?)

 

A Pallas lexikon nem mérvadó (amúgy is ismerem), a nagy felvilágosodás jegyében írták, akár a francia nagy Larusse lexikont (hisz onnan ollóz), s annak szócikkét a cagotokról már évekkel ezelőtt lefénymásoltam.

Ez abban a nagy nekibuzdulásban íródott, mikor a tudósok fennen hírdették: nincsenek varázslók és boszorkányok, alkímia babona, minden ember egyenlő, és hazugságnak tekintettek mindent, ami zavaró volt. A Pallas tkp. ezt veszi át, tehát csak rosszindulatú babona, hogy ez egy paria nép, meg fizimiskájuk annyira elütött volna a környezetétől. A középkorban kannibalizmussal is megvádolták őket, sőt bélpoklossággal is (ugyanezt terjesztették az egyiptomi szerzők a kivonuló zsidókról is), de valószínűbb, hogy valami bőrbetegségről lehet csak szó, ami öröklődött köztük. Szóval a nagy egyenlőségi lázban a Larousse írói babonának minősítettek mindent a cagotokról, s mivel tisztavérű cagotok már nem voltak, így a középkori leírásokat a testi jegyeikről nyugodtan elvetették.

Én sem tudom biztosan állítani persze, hogy amit írtam igaz, de ma is vannak szerrzők, akik hitelt adnak ennek, és régi rajzokat, plasztikákat kutatnak fel a cagotok arcáról, fejformájáróll... és egyáltalán nem lennék meglepve, ha nekik lenne igazuk, lásd pld annak a könyvnek a címlapját, amit belinkeltem... és akik tudománytalanságot terjesztettek éppen a nagy Larousse tudós szerkesztői voltak...

Előzmény: Nolanus (7841)