radio111 Creative Commons License 2011.05.09 0 0 16604

Már a DX-es dropik sem hajtanak ellenállással. Ezt meghagyták a Ledlensernek :-)

1 üzemmódosnál szeretik a 7135 IC alapú drivereket, ezzel csak az a gond, hogy max 6 voltig használható. 6 volt feletti 1 üzemmódosnál feszültség konverter áramkört tesz be (ez felismerhető a kis ferritmagos tekercsről)

több üzemódosnál PIC-et (programozható IC-t használ) amivel egy tranzisztoron (FET? ) keresztül adja az üzemmódokat a lednek.

PIC nél tegyünk egy kis kitérőt. Ne drága dologra gondoljunk hanem egy filléres IC-re amibe "programot" lehet tárolni. Mondjuk azt, hogy full üzemmódban teljesen nyisson a tranzisztor, low üzemmódban félig, strobe üzemmódban szaggatottan stb. A "szenzációs" USB programozható lámpákban kb ugyanez van, csak beépítettem egy USB vezérlőt (még egy pici és nem túl drága IC) meg egy usb csatlakozót, meg írtak hozzá egy programot amivel lehet állítgatni.

Egyszerűbb esetekben ez az elektronika kvázi "direkt drive", a tranzisztor az elemből/akkuból jövő delejt közvetlenül a ledre juttatja. Ennek akkor van értelme, ha a led alapból bírja a direkthajtást (pl 1x18650 és SSC P7 vagy 3xAAA éss XR-E). Ha nem akkor egyszerűen kombinálják a 7135 IC-kkel. Ha széles tápfeszültség tartományra csinálják a több üzemmódost, akkor a fent említett feszültség konvertert kombinálják ezzel a PIC-es megoldással. Ezeket szerelik az olcsó kínai lámpákba, meg ezeket árulják 2-3 dollárét szólóban is. Egyébként nem olyan rossz megoldások, ha jól vannak kivitelezve, bár a márkás lámpák elektronikái nyilván jobban szinten tartják az áramerősséget, ezek pedig az akkufeszültség esésével azért csökkennek.

Előzmény: finlux (16602)