A magas cukortartalmű élelmiszerekről jut eszembe, 1084-ről indul a mai söröm:
Vespers Abbey Dubbel -néven találtam a receptet:
4 kiló pilseni
1 kiló müncheni
0.25 kiló karamünich
0.25 kiló special-b
1 kiló sötétbarna candy syrup (ez mi magyarul?)
komló
first wort hop : 45 gramm tetnanger
15 gramm saaz utolsó 5 percben
élesztő:
Wyeast abbey 2
19 liter lett
A candy syrup érdekes volt. Úgy kell csinálni, mintha karamellt csinálnánk, csak az 1 kiló kristálycukorba tettem egy tasak szalalkálit, így alacsonyabb hőmérsékleten is bebarnul és más jellegű lesz, mintha sima karamellt csinálnánk.
Tegnap nagybátyámnak segítettem lefőzni az első sörét. Vicces volt, mert a szőlőhegyen nincs csapvíz, a kútról kellett hozni a vizet, az utca végéről.:)