***RS*** Creative Commons License 2011.05.08 0 0 2243

Ez volt a BEAG HOX-55-ös, a BEAG másik borzalma. Szüleim vettek ilyen egy szakértő tanácsára hallgatva egy TESLA NZC-140-hez. Valami iszonyat volt, de nekünk fehér színű volt, nem sárga. Nagy (értsd szobahangerőn) a szivacs fém kerete rezonálni kezdett és hozzáért a gömb anyagához. Ezért szervízbe került a drága, ahol esztétikusan javították, 4-5 a kerület mentén véletlenszerűen elhelyezett és onnan kilógó habcsík alkalmazásával.

 

A retronom.hu-n egy kis szakcikk is van róla, ilyesfajta megállapításokkal:

 

"...Ma is gyártják, a hangsúly a „gömb” szóban rejlik. A gömb speciális akusztikai tulajdonságai révén kiváló hatásfok érhető el az állandó alapzajú helyiségek pl.: áruházak, bevásárlóközpontok hangosításában.

 

HTX 55 (ez lóg a mennyezetből) és HTX 55/A Beltéri gömbsugárzó fali tartóval 10W 100V 100 V-os vonalfeszültég nagyobb távolságra elhelyezett hangszóró csoportok nagy hatásfokkal, szinte veszteségmentesen táplálhatóak. Van bennük egy illesztő trafó. Gondoljunk csak az iskola rádiókra bár ott nem kimondottan jellemző a gömb alakú hangsugárzó.

  

Amikor diákkoromban kalózkodtam a kollégium rádió rendszerén (volt külön a kolesznak is) akkor ugyebár a legközelebbi hangsugárzónál volt a legegyszerűbb a rendszerre csatlakozni, de én nem vettem észre különbséget hogy trafó elé vagy után kötöttem egy sima erősítőt (nem100 Voltos) egyik hangfalkimenetét. Monóra kapcsoltam így mindkét oldal hallható volt. A nevelőtanár csak mondta, hogy valaki már megint van az éterben...."