Mungo Creative Commons License 2011.05.06 0 0 60799

Számomra úgy tűnik, hogy a gravitációs hullámok detektálásának lenne egy viszonylag olcsó és egyszerű módja.
Aból a feltételezésből indultam ki, hogy a gravitációs vöröseltolódásnak az oka a téridőgörbület miatti idő lassulás. Azaz valamely kibocsájtott foton a kibocsájtás helyén az aktuális pillanatban oda képzelt ideális órához szinkronizálva megtartja a frevenciáját és a magasabb/mélyebb helyeken járó ideális órák ettől eltérő járása szerint mérjük vörösebbnek, vagy kékebbnek. (Vagyis a fotonnal nem történik változás azért mert felfelé, vagy lefelé halad.)
Hraskó Pétertől kölcsönzött hasonlattal:
Ha egy torony alján egy géppuska sorozatot lövünk szigorúan azonos időközönként, akkor a torony tetején a géppuska lövések ismétlődési frekvenciáját éppen úgy "vöröseltolódottnak" mérik, mint a fény frekvenciáját.

Ha ez az okoskodás helytálló, akkor elegendő lehetne, ha egy lézer fényét valamilyen módon késleltetve visszavezetjük a lézer mellé és ott az éppen akkor kibocsájtott fényével "összegezve" a lebegés jelenségét figyelnénk meg. (Feltételezésem szerint a gravitációs hullám olyan jellegű zavarást okoz, hogy a lézer melletti ideális óra járása ingadozik.)
Például, ha a kibocsájtott fény hullámhossza 300 nm és 1 ms-os késleltetéssel vezetjük vissza, akkor ha a gravitációs hullám ezen idö alatt annyi változást idéz elő ami a födfelszínen 1 m-es magasságkülönbségnek felel meg, ez egy kb 10 s-os periódusidejű lebegést okozna.

 

Vélemény?