imkerei Creative Commons License 2011.05.04 0 0 69

Az értelmezés nem hiszem, hogy probléma. Legfeljebb más!

 

Nem látom be, hogy miért ne működhetne ugyanúgy a gyümölcsnemesítés, mint más növények esetében. Igaz, hogy a generációintervallum sokkal hosszab, mint az egynyári növények esetében és akár 30 év is lehet a vonalak létrehozása, de attól még működik.

 

Tegyük fel, hogy őszibarackot akarok nemesíteni! Én a következő tulajdonságokra szelektálnék: gyümölcsnagyság, színezettség, cukorgyűjtő képesség, és a gyümölcshús színezettsége. Ebben az esetben 4 vonalat kell létrehozni, amelyekből a kívánt homozigozitás elérésekor két-két vonalat kell keresztezni, amely keresztezések során az egyedeket újabb kiválogatás után, a létrejött hibrideket egymással újra keresztezném. Ezek végeredményeképpen létrejött egyedek közül, pedig kiválogatnám a nekem megfelelő egyedeket. Könnyen lehet, hogy egyetlen megfelelő egyedet sem hoznék létre, de nagyobb lenne az esélyem, mintha véletlen keresztezéseket végeznék.

 

A dihaploid technológia és a génmarkerek alkalmazása a kukorica, zöldség és más gabonafajták esetében is alkalmazott eljárás. Azonban ez teljesen új eljárás és már a biotechnika vívmánya. Erről Ragusa barackját tekintve és a generációintervallumot nézve (őszibarack esetében minimum 4-5 év) még egyáltalán nem beszélhetünk.

 

A gyümölcsnemesítők, ha csak a kedvező tulajdonságokkal rendelkező példányokat szelektálják, és keresztezik ezeket az egyedeket, akkor könnyen csapdába eshetnek, hiszen ezek könnyen lehet, hogy valamilyen hibridizáció eredményei. Ezért az ilyen kedvező tulajdonságok továbböröklődése erősen megkérdőjelezhető.

Előzmény: Arth_ur (68)