Nautilus_ Creative Commons License 2011.04.28 0 0 21873

Egyébként szerintem Heidegger pont a szómágiája miatt annyira megosztó, mert bár egy elég feszes logikájú rendszert igyekezett kialakítani, a szómágiára való hajlama mindig átüt a mondanivalóján. Pontosan ezen szómágia miatt rajongok érte én is, mivel magasrendű transzcendenciát vélek felfedezni benne (amelyet a szerző és az avatott filozófusok jórésze valószínűleg kikérne magának, mivel ő alapvetően egzisztencialista volt:),

 

 

Nem értek egyet. Nincs szómágia, terminológia, pontos szemantikához tartozó szintaxis van. Heidegger - a Lét és idő, az Idő fogalma Heideggerje - érthető, befogadható, csak nehéz. Amit mond, nem célszerű másként mondani, mert úgy szemantikai zűrzavar lenne belőle. képzeld el, ha valaki a komplex függvénytan egészét Neked egyszerűbben, definíciókat mellőzve akarná megmagyarázni!

Valameddig jutna, de aztán ki kellene alakítani bizonyos rövidítéseket - azaz definíciókat - azaz terminológiát.

 

és emiatt gyűlölik engesztelhetetlenül azok, akiknek ez "nem megy át", emiatt tartják kóklernek, arra is figyelemmel, hogy egy teljesen új filozófiai nyelvezetet vezetett be, amelynek ez a szómágia szerves része (ez természetesen csak az abszolút szubjektív olvasatom róla).

 

 

Hát, az túlzás, hogy gyűlölnék. De valóban "költőnek" tartják, nem filozófusnak, mondjuk. De azok, akik ezt teszik, értik Heideggert (mint Carnap), csak a saját rendszerükből ő irreleváns - angolszász analitikusok, neopozitivisták.

 

Előzmény: jelenvalólét (21870)