Aurora04 Creative Commons License 2011.04.24 0 0 1177

"z szerintem arra utal, hogy hol pozitív, hol negatív anyagmező jelenik meg a vizsgált helyen. Az viszont nem állítható, hogy ezek az anyagok - mármint az említett anyagmezők - a drót vonala mentén haladnának pl. hol előre, hol pedig visszafelé, ill. az se állítható, hogy stacionáriusan áramlanának a hullámterjedés irányával egyező irányban.

 

Az azonban állítható, hogy a hullámjelenségben kétféle elektromos mező váltogatja egymást- azaz hol az egyik fajta, hol a másik fajta bukkan elő, jelenik meg a drót környezetében."

 

Ilyenkor a bodzabél körül az elektromos térerősségnek az iránya változik periodikusan. Így a bodzabélben a töltésszétválás irányítottsága(hogy merrefele vannak a pozitív töltéshordozók és merre a negatívak) változik periodikusan. A szétvált töltések kölcsönhatnak az elektromos térrel. Mind az egyik mind a töltéshordozóra erővel hat a drót elektromos tere, de mivel a távolsággal az erőtér sztatikus része négyzetesen csökken, az időben változó része lineárisan csökken. Így a bodza dróthoz közelebbi töltéseire nagyobb erővel hat, mint az átellenire. Így eredő erő fog hatni a bodzabélre.

 Te ezt akkor úgy interpretálod, hogy a boodzabél körüli  egyik irányú elektromos térerősségnek pozitív anyagmező, az ezzel ellentétes irányú elektromos térerősségnek negatív anyagmező felel meg?