Aurora04 Creative Commons License 2011.04.24 0 0 1169

Kedves Privatti!

 

"Hozzáteszem, hogy a mérés módszertanának leírása lehet  jóval bonyodalmasabb is, mint a fogalom körülírása, hiszen sokmindent le kell írni magáról a műszerről - valamint meg kell mondani azt is, hogy miként érdemes használni.

(Szolgáljon erre intő példaként az idő mérése...)"

 

Igen és a mérőműszer és a mérendő mennyiség kölcsönhatása nagyon fontos. Például ez okozza a kvantummechanika olyan paradoxonjait, mint amilyen a hullámfüggvény összeroskadása mérésnél. Hogy miért nem lehet kvantumállapotok szuperpozicíóját mérni. Mert a mikroszkopikus kvantumrendszernek a detektroban jelentős makroszkopikus effektust kell kiváltania, ami miatt az interferenciál elmosódnak.

 

 

 

"- A newtoni fizika szerint úgy kell tömeget mérni, hogy meglökünk valamit (egy hozzánk képest eleddig mozdulatlan testet) - ismert nagyságú erővel - majd az ő időbéli sebességváltozásából kiszámítjuk az ő tömegét."

 

F=dp/dt képlettel. Vagy ami a rakétamozgás kivételével ezzel egyenértékű: F=ma.

 

 

 

 

"Jöjjön most a foton tömege !

Van neki? 

Már hogy a csudába is volna néki, hiszen egyrészt nem test, másrészt sebességét megváltoztatni erő hatására eddig még nem sikerült."

 

Nincs tömege. Ha lenne akkor nem lenne igaz a Maxwell-féle elektrodinamika, mert csúnyán sérülne a mértékszimmetria. A Maxwell egyenlet az egyes spinű, nulla tömegű  részecskék relativisztikus egyenlete. Ez az Amu négyesvektorpotenciálra vonatkozik. Csak a tömegtelen részecskék közvetíthetnek mértékszimmetrikus kölcsönhatásokat. Ha nincs mértékszimmetria, akkor baj lenne a térerősségeknek a négyesvektorpotenciálból való kiszámításával. És nem lenne az elektrodinamika végtelen hatótávolságú.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (1165)