gazo2 Creative Commons License 2011.04.22 0 0 280

Kedves Levelezőtársaim!

 

Sok ember van, - ennek nyilván valláserkölcsi okai vannak -, akinél ilyenkor nagypénteken megtisztul a lélek. Jómagam a Sugó Hangja mai és egyben utolsó számában egy nagyszombati katasztrófáról írtam, amikor 1901-ben egy ház omlása folytán hat ember vesztette életét Baján. Ezt csak azért említem, mert akkor néma csend volt, de még az én gyermekkoromban sem hangoskodtunk az úgynevezett nagyhéten. Nagypénteken inkább valami csendes elfoglaltságot kerestünk, utcára se nagyon mentünk.

 

Nos, a mai nagypéntek semmivel sem különbözött más napoktól. Az emberek hangoskodtak, lökdösődtek, autóikkal rohangásztak a városban. Azért azt meg kell említenem, hogy a Dózsa György út és a Bezerédj út kereszteződésénél a zebránál megállt egy autó, és átengedett, miközben toltam a biciklimet. Erre azt hiszem, évek óta nem volt példa. Igaz, hogy rendőrségi gépkocsi volt.

 

Viszont egy drogériában azt lophattam volna el, amit csak akarok. Végül nem loptam semmit, de tudom, hogy azt mondhatok, amit akarok, ha nem értek tetten. Márpedig nem is érhettek.  Az őr ugyanis, akitól elvárhattam volna, hogy akadályozza meg, hogy ellopjak valamit a boltból, mivel a bére benne van az általam vásárolt borotvahabban, kint cigarettázott az áruház előtt. Majd egyszerűség kedvéért a csikket mindjárt eldobta az ajtó mellé. Volt ott már több is, gondolom óránként gyújthatott rá. Viszont 8 órai munkaidejéből számításom szerint legalább 80 percig nem vigyázott reánk, a potenciális tolvajokra, miközben legkevesebb 8 darab cigarettacsikkel szennyezte a városnak ezt a részét.  Amíg a biciklim zárját nyitottam, egy fiatalember szintén hasonló művelettel foglalkozott. Egy vadnyugati filmben főszereplő lehetett volna, olyan hatalmasat, turidanisat köpött közben. Lehet - mondhatja valaki -, hogy az irigység beszél belólem, mert én nem tudok olyan nagyot köpni. Meg gátlásos is vagyok a köpködés terén. De erre szokták mondani, hgy gyakorlat teszi a mestert! Még fejlődhetek.

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán