Armaka Creative Commons License 2011.04.20 0 0 703

IV. Béláról, a Jobbik legújabb programjának névadójáról találtam:

 

“Hazaáruló” lenne a Jobbik névadója

 

Ha ma élne – a Jobbik Magyarországért Mozgalom felfogása szerint legalábbis – többszörösen is hazaárulónak tartanák IV. Bélát, a történelmi tettei miatt méltán “második államalapítónak” nevezett Árpád-házi királyunkat. A helyzet (tragi)komikuma, hogy a Jobbik IV. Béla terv néven hirdetett programot Magyarország újjáépítésére, az ország problémáinak megoldására.

IV. Béla király a tatárjárástól elpusztított, meggyötört országban a rend, a gazdaság és a katonai erő helyreállítása érdekében földeket adományozott, idegen népeket, többek között kunokat telepített le, a zsidóságot pedig olyannyira védelmébe vette, hogy szolgálataikért 1251-ben kiváltságlevelet is kaptak tőle. Az ő uralkodása idején, neki köszönhetően alakult ki Budán zsidónegyed a későbbi Szent György tér nyugati oldalán. 

A vándorló életmódjuk és pogány vallásuk miatt akkoriban komoly “közbiztonsági kockázatot” is jelentő kunok letelepítése, a nagymértékű földadományozás vagy éppen a zsidóság jogainak kiterjesztése jól érthető akkor, ha a IV. Béla király uralkodása idején, a tatárjárás után kialakult politikai, katonai vagy éppen gazdasági helyzetet tekintjük. Nagy királyunk ugyan a szakadék széléről rántotta vissza az országot, és kétségtelen, hogy az ország fennmaradását köszönhetjük neki, de egy mai jobbikos szemével mégis csak egy minősített hazaáruló lenne, már csak azért is, mert “külföldieknek” is sok földet adományozott, ami mellé ráadásul előjogokat – szabad költözést, bíróválasztást, csökkentett adóterheket – is adott.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke majd Dúró Dóra politikustársa “minősített hazaárulással” vádolták meg a Fidesz-KDNP valamennyi képviselőjét is. A rendkívül agresszív vád – a hazaárulókat ugyebár többnyire felkötötték – oka azonban ez esetben mindössze az, hogy az Országgyűlés lecserélte az 1949-es, “sztálinista” alkotmányt, de az új alkotmány szövegében nem pontosan úgy szabályozták a föld és az ivóvíz védelmét, ahogy azt a Jobbik képviselői szerették volna. Bár a radikális párt által támogatott néhány soros szöveg betartásával IV. Béla királyunk biztosan az utolsó magyar király lett volna egyben, és elpusztul nemzetünk, a jelenlegi helyzetben “csak” a politikai, gazdasági és katonai tekintetben is biztonságot nyújtó Európai Unióból kellene kilépnünk.

A jobbikos EP-képviselőknek mégsem kell sokmilliós fizetésükről lemondva hazakullogniuk Brüsszelből. Az Országgyűlés által elfogadott szöveg ugyanis nem megy szembe az Európai Unió elveivel, mégis védi nemzeti kincseinket, a termőföldet és az ivóvíz-készletet. Az alaptörvény végleges, a Parlament által is elfogadott szövege így fogalmaz: “A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.”

Ennek a szövegnek IV. Béla, “második államalapítónk” is eleget tudott tenni.

 

Forrás: Csepel.info