spucc Creative Commons License 2011.04.14 0 0 4180

 

Amit akarsz, illetve hasonlót, illetve azt se, a Haas at Shoon csinálta meg a vízteres kályhályában.

Annyiból hasonlít a Te ötletedhez, hogy CSAK a füstgázhőt, - de inkább a lánghőt - hasznosítja. Ennek előnye, hogy a tűztér oldalában csak samott van, - nincs vízköpeny -, ezért a tűztér nem hűl le, tiszták maradnak az üvegek, erős lesz a kifele sugárzó hő, javul a hatásfok.

De ez a füstgázhőcserélő a kandalló belső részében van, tulképp a tűztér része, és méretezve, kikísérletezve van. /A kimenő füstgázhőfok még így is 290 fok/

 

Amit a többiek mondanak, hogy a füstgázt nem szabad túlságosan lehűteni,  teljesen igaz. Egy sor probléma lehet belőle. Pláne veszélyes is lehet az ügy, lévén a berendezés a lakásban.

 

Azt értem, ha begyújtasz, dübörög a cső, de ha visszaveszed az égéslevegőt, akkor mi lesz? A víz akkor is hűteni fogja!

Képzeld el, ahol a "muff" van a csövön, ott alakul ki a korom/kátrány dugó, mert itt fogja a vízköpeny a füstöt lehűteni...:-(

 

Ha mégis akarod a túl "fickós" kandallódat több munkára fogni, esetleg a tűztér hátsó felébe egy víztáska beépítését lehetne fontolóra venni. De akkor rögtön kell hálózati vizes vészhűtő rendszer, biztonsági szelep is, hőmérő, stb. És még így se biztos, hogy beválik, és a gyereket se ültesd mellé.

Én nem szórakoznék vele, az biztos.

Előzmény: muell (4171)