marcipannyuszi Creative Commons License 2011.04.12 0 0 132

Demeter Ervin azt mondta: Horváth Józsefet munkakapcsolat által ismerte, többhavonta telefonon is beszéltek, szakmai, nemzetbiztonsági ügyeken kért tőle tanácsokat. A bíró kérdésére megerősítette, hogy valóban kért Laborcz Sándornak, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetőjének külföldi útjaira vonatkozó információkat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Fidesz és az UD Zrt. között semmilyen kapcsolat nincsen.

 

Közölte, hogy a telefonbeszélgetések kiszivárogtatásáról a sajtóból értesült, ugyanis a bizottság fideszes tagjai akkoriban távol maradtak az ülésekről Laborcz Sándor hivatali kinevezése miatt. Demeter Ervin kiemelte: jelentős érdeksérelmet okozott neki, hogy felvázoltak egy bűncselekményt és azt az ő nevével is összekötötték. Szerinte az akkori kormány politikai célra használta fel a titkosszolgálatokat.

 

Horváth József, aki korábban a Nemzetbiztonsági Hivatal műveleti főigazgató-helyettese volt, a bíróságon azt mondta: Kövér Lászlóval és Demeter Ervinnel két-három havonta tartotta telefonon a kapcsolatot. Demeter Ervin megkeresésére valóban beszélt néhány ismerősével Laborcz Sándor külföldi útjairól, de szerinte ez nem számít minősített információnak és pletyka szinten is lehet erről hallani. Ugyanakkor azt is elmondta: a politikusok semmilyen formában nem kerültek kapcsolatba a céggel, nem adtak megrendelést. Szerinte mivel a beszélgetések tartalma semmilyen bűncselekmény elkövetésére nem utal, ezért ezeket azonnal meg kellett volna semmisíteni.

 

Simicskó István közölte: a bizottsági ülésről távol maradó fideszes képviselők megismerhették az üléseken készült jegyzőkönyveket. Mint mondta, a CD-ket egy titkár hozta el, de szerinte azokon nem volt minősítés, nem emlékszik, hogy bármi azokra rá lett volna írva, így meg is döbbent azon, milyen természetű hanganyagok vannak a lemezen.

 

http://www.mti.hu/cikk/2011/04/12/tanumeghallgatasokkal_folytatodott_az_ud_zrt-ugy_targyalasa-539207

 

:))