Túlélőblog Creative Commons License 2011.04.05 0 0 topiknyitó

Itt egy pár kérdés, kezdetnek:

 

 

 

Először azoktól, akik már az USA állampolgárai. Akik letették az állampolgári esküt, azok megmaradtak magyar állampolgároknak?

 

Egy helyen azt írták, hogy 1990 óta nem igazán foglalkoznak az amerikai hatóságok a dologgal. Leteszik az esküt az emberek és senkit nem érdekel, hogy más állampolgárságuk is van. Sokan azt írják a neten, hogy a magyar állampolgárságot ilyesmi miatt nem lehet elveszíteni. Amerikában US állampolgár az illető, ha Magyarországra utazik, ott pedig magyarnak számít.

 

Ezt nem állítom, hanem kérdezem, hogy ki mit tud erről.

 

Az eskü miatt kérdezem, amiben ez áll:

 

"I hereby declare, on oath, that I absolutely and entirely renounce and abjure all allegiance and fidelity to any foreign prince, potentate, state, or sovereignty of whom or which I have heretofore been a subject or citizen"

 

Azt állítják egyesek a neten, hogy ez az eskü az államok területére vonatkozik és amúgy ettől nem veszíti el senki a másik állampolgárságát.

 

 

 

Itt pedig egy kérdés a kérdőívről:

 

“Have you ever advocated (either directly or indirectly) the overthrow of any government by force or violence?”

 

Elméletben mindenkinek azt kell beikszelnie, hogy "NEM". Viszont akkor ez azt jelentené, hogy ha mondjuk Észak Koreában az emberek harcot indítanának a kommunista kormány ellen, akkor nem támogatnád őket? Legalább lélekben vagy gondolatban?

Vagy itt egy jelen lévő példa, Kaddafi ellen fellázadtak az egyiptomiak. Véres harcot folytatnak a kormányuk ellen, amit az USA kormánya nem csak helyesel, hanem részt is vesz benne, bombázza Kaddafi csapatait.

Vagy ott van példának 1956 forradalma. Helyesled?

Vagy ott az Amerikai függetlenségi háború az angolok ellen. Helyesled hogy megtörtént?

 

Az Amerikai Alkotmány második cikkelye  kimondja, hogy mindenkinek jogában áll hogy fellépjen egy elnyomó rezsim ellen.

 

"A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed."

 

Tehát mi a helyes válasz? Az igen vagy a nem? 

 

 

Igaz az "advocate" szó jelentése "javaslás". Tehát így akkor a "NO" a helyes válasz, mert talán helyesled pl. a Kaddafi ellen irányuló harcot, de nem javasoltad senkinek, hogy harcoljon. Mi erről a véleményetek?