Berlusz Móni Creative Commons License 2011.04.02 0 0 435

 

 

A gazdagréti piac lehetne a minta
2011. április 2. 12:39

 MNO - GB
Belátható időn belül a helyi piacok fejlesztésére az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében forrásokra lehet majd pályázni annak érdekében, hogy a helyben vagy a kistérségben megtermelt áru mielőbb a helyi közösségekhez juthasson el közvetítők nélkül – mondta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Budapesten, amikor bemutatták az újságíróknak a gazdagréti őstermelői piacot.

 

A kistermelői áruk helyi, lakótelepi értékesítésének ötletét Király Nóra XI. kerületi önkormányzati képviselő vetette fel és valósította meg Gazdagréten. A múlt év decemberében indított kezdeményezést felkarolta Szederkényi Károly, a gazdagréti Szent Angyalok-templom plébánosa, aki helyet adott a piacnak a templomkertben.

A szombatonkénti őstermelői piacon először még csak két árus kínálta portékáit, most már azonban húszan vannak, akik szombatonként a gazdagréti lakótelepen élőket friss áruval látják el. A siker nyomán március elején Kelenvölgyben nyílt hasonló piac, április 9-én pedig az őrmezői lakótelepen is megkezdi működését az őstermelői árukat kínáló piac.

A kezdeményezéseket a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) támogatásával hozták létre. Hoffmann Tamás, a fővárosi kerület polgármestere szerint a kezdeményezés azért lehet sikeres, mert olyan árukat kínálnak az őstermelők a helyieknek, amelyekért gyakran igen sokat kellene utazniuk, vagy a környéken egyáltalán nem is kaphatók. Ezért Kelenföldön és Albertfalván is terveznek őstermelői árusítást.

Ángyán József az MTI-nek elmondta: a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatja a kezdeményezést, a helyi piacok fejlesztésére az ÚMVP forrásaiból mintegy 5 milliárd forintot kívánnak fordítani. Hozzátette: az áru útját le kell rövidíteni a termelő és a fogyasztó között, mivel a termék utaztatása jelentősen megdrágítja annak árát. Emellett az élelmiszer-kereskedelem megszervezését úgy célszerű elvégezni, hogy a helyben termelt árukat elsősorban a helyiek fogyasszák el, és csak a többletet szállítsák távolabbra.

(MTI)