nah, ez sem igaz, sajnos (én magánnyugdíjas vagyok/leszek még egy darabig)
bocs, hogy itt javítgatlak a topikokban, de egyébként nehéz értelmes hozzászólásokat találni, amire egyáltalán érdemes válaszolni:
-A felosztó kiróvó rendszer (az állami nyugdíjintézet) egy átfolyó számla, amely a beérkező járulékokat osztja el valamilyen szabály szerint az aktuális nyugdíjasok között, ezen a számlán nem halmozódik fel tőke amely egy államcsőd esetén értékvesztést szenvedhetne
-A felosztó kiróvó rendszer SZVSZ nem érzékeny az államcsődre, a nemzeti valuta értékvesztésére hanem kizárólag a befizetők/eltartottak arányára, hiszen
-Az éppen dolgozóktól egy esetleges államcsőd közben és után is ugyanúgy vonják a járulékot mint előtte, hogy ez a járulék forintban pengőben vagy éppen kiskrajcárban van, az irreleváns, az a lényeg, hogy az aktuális kizsákmányoltak (dolgozók, Mi) a bruttó megtermelt jövedelmük 24-34%-t vagy ki tudja mennyit adják a nyuggerkasszának, amit ez szétoszt a nyuggerek között.
Egy államcsőd itt csupán tranziens állapot lehet.
-Ezzel szemben a MNYP portfóliódon tőke halmozódik fel, amelyet bizony egy államcsőd komolyan leértékelhet, és az bizony nem tranziens állapot lessz. Éppen ezért mondom én, hogy a portfolónk minnél nagyobb hányada kéne részvényben legyen, hiszen azt a hazai deviza leértékelődése kevésbé hatja meg, mint az államkétvényt, ez persze az államnak nem érdeke...
KI