Nem szeretem a kopipészt, de most megteszem lustaságból:
Fontos tudni a kenyérről, hogy az a legfontosabb szénhidrát forrás. Olyan szénhidrát forrás, amely olcsó, könnyen hozzáférhető és nagy élvezeti értékű.
Vitaminjai jelentősek a szervezet működésének egyensúlyban tartásában.
A B1 vitamin (Tiamin) jelentős szerepe van a szénhidrát anyagcserében. A felnőttek tiamin-igénye naponta 1 mg. Tiaminban gazdag a máj, a teljes kiőrlésű liszt, a hüvelyesek, az élesztő.
A nikotinsav a szöveti oxidreakciós folyamatokban résztvevő koenzimek alkotórésze.
Niacinban gazdag a hús, a máj, a vese s zöldségfélék és a barna kenyér.
Pantotén savnak szerepe van a szénhidrátok lebontásában, a zsírsavak szintézisében és bontásában, a különböző szterolok és szteroidhormonok, porfirinek szintézisében. Szerepük van az idegrendszer működésében, Pantoténsavban gazdag a máj, a vese a hús a teljes kiőrlésű cereáliák és a hüvelyesek.
A kenyér és péksütemények - főleg a kevésbé finomított lisztekből készültek - több ásványi anyagot és mikroelemet tartalmaznak:
Ásványi anyagok:
Magnézium: az ideg és izomműködésben, valamint számos enzim működésén keresztül a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserében játszik szerepet. Magnéziumban gazdagok a zöldségfélék, a hüvelyesek, a gabonafélék, a gyümölcsök, a tejtermékek és a hal.
Mikroelemek:
Rézben gazdag szervek a szem, a máj, a szív, az izom, az agy és a vese. Számos oxidációs folyamatban résztvevő enzim alkotórésze. Rézre van szükség a zavartalan vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez is.
Legtöbb rezet a máj, a hüvelyesek és a cereáliák tartalmaznak.
Mangán: Számos enzim alkotója, részt vesz a szénhidrát- és a lipid-anyagcserében, a fehérje, a dezoxi-ribonukleinsav és a ribonukleinsav szintézisében. Mangánhoz kötött a muko-poliszacharidok szintézise is. Gabonafélék, főleg teljes őrleményük, továbbá a dió és a mogyoró gazdag mangánforrások.
Króm: A krómnak aktív szerepe van a szénhidrát anyagcserében, elősegíti az inzulin hatását. Feltételezik, hogy hiánya a koszorúér-betegség kifejlődésének egyik tényezője.
Krómforrás a teljes kiőrlésű gabonamag, a hüvelyesek magja, a hús, a máj, a sajt.
Szelén: részt vesz a sejtmembrán épségének fenntartásában, funkciója szorosan kapcsolódik az E-vitaminéhoz.
A szelén-tartalmat döntően befolyásolja a talaj szeléntartalma.
Jó szelénforrás a tengeri állatok húsa. A vese, a máj, a hús és a teljes kiőrlésű gabonamag.
A nem lebomló élelmi rostanyagok a perisztaltikus mozgást fokozzák, javítják komfortérzésünket, fokozzák jóllakottság érzetünket.
Az élelmi rostok a táplálékban lévő olyan szénhidrátok, amelyek az emésztő enzimek hatásával szemben ellenállóak, gyakorlatilag nem hasznosulnak, a rostban szegény táplálkozás kedvezőtlen. Jelenleg napi 30 g naponkénti bevitelét tartják kedvezőnek.
A rostbevitel növelésére a zöldségfélék, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása javasolt.
Mindezek - a teljesség igénye nélkül megemlített anyagok - bizonyítják, hogy a kenyér nemcsak alapvető élelmiszer, éhséget oltó táplálék, hanem rendkívül fontos élelmi anyag, amely a szervezet működésének egyensúlyát nagyban befolyásolja.