jacint53 Creative Commons License 2011.04.01 0 0 404

Nem jól kezelték a közpénzeket a védett szervezetek
2011.03.31. 23:23
A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató, állami tulajdonú és más, védett szervezetek "nem a jó gazda gondosságával kezelték a közpénzeket" a 2003 és 2010 közötti időszakban - mondta Herman István Ervin (Fidesz), az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságának elnöke az MTI-nek. 
 

Herman István Ervin csütörtökön Budapesten az albizottság ülésének szünetében kifejtette, hogy a testület a 21 védett szervezet közül elsősorban az állami tulajdonban lévő nonprofit cégek tevékenységét vizsgálja, így például górcső alá veszi a Főkefe, a Kézmű és az ERFO Nonprofit Kft.-t. Hozzáfűzte, hogy az albizottsági vizsgálat eredményeinek összegzését eljuttatják a főbizottságnak, amely ezután eldönti, hogy szükségesek-e további vizsgálatok az ügyben.

 

Az albizottság elnöke hangsúlyozta: a 21 védett szervezet körülbelül 2,5-3-szor nagyobb állami támogatást kapott a többi akkreditált céggel összehasonlítva, ennek ellenére veszteséget termeltek, elsősorban a rossz gazdálkodás miatt. Példaként említette a Főkefét, amely 2009-ben 5,5 milliárd forintos támogatás mellett több mint 300 millió forintos deficittel zárta az évet. Hozzáfűzte: a munkavállalókat minimálbéren foglalkoztatják, miközben a vezetők ennek nyilvánvalóan a többszörösét, kilencszázezer-egymillió forintos fizetéseket kapnak.

 

Herman István Ervin beszélt arról is, hogy a vizsgált időszakban mintegy 80 milliárd forint állami forrás állt rendelkezésre a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek támogatására, ennek az összegnek a 81 százalékát a 21 védett cég kapta meg, ezen belül is a legtöbbet az állami tulajdonú cégek. A képviselő szerint közel kétszer annyi, körülbelül 72.000 munkavállalót tudtak volna foglalkoztatni ezek a cégek, ha nemcsak ilyen kevés szervezet között oszlik el a támogatás.

 

Az albizottság a csütörtöki ülésén meghallgatta Kovács Gábort, az ERFO jelenlegi ügyvezetőjét, és Szabó Györgyöt, a Főkefe igazgatóját. Mindkét cég fuzionált egy-egy másik vállalattal a vizsgált időszakban, így az albizottság többek között azt is vizsgálja, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók kaphattak-e nagyobb normatív támogatást az egyesülések, a védett szervezetbe való bekerülés után - mondta Herman István Ervin. Az albizottság mindkét cégtől 2003 és 2010 között kötött szerződéseket, megállapodásokat, és egyéb dokumentumokat kért be. (MTI)