Hát, szerintem a szövegből nem egyértelmű, hogy a tizedet, amit Lévinek adott az úr, azt évenként hozzá kellett adni az V. Mózesi tizedhez. Szerintem az V. Mózes írja le egyedül részletesen, hogy hogyan kell bánni a tizeddel, a többi helyen csak általános szabály van. Évenként kell kigyűjteni, és a családdal, Levitával együtt megenni az Úr színe előtt, három évenként pedig teljes egészében (családi evés és zarándoklat nélkül) a célközönségnek kell adni. Az első zsenge az más lehet, ez igaz. A többi ünnep más tészta, és az egyéb áldozatok is.
Egyébként én nem látom igazoltnak, hogy a Léviták teljes egészében vagyon és föld nélküli népek voltak. Nem volt annyi földjük, mint a többieknek, de igen komoly legelőik voltak a városaik körül, és egyébként is, nem minden lévita volt szolgálatban. Legelőhöz meg marha is jár. Az éppen szolgálatban lévő léviták kiegészítő jövedelme volt szerintem a háromévenkénti tized, illetve az egyébként egész évben elvárt ellátás.
Szerintem az évenkénti harmincaddal a zsidók, így Tóbiás is, jobbak szerettek volna lenni Istennél. Az eredeti követelmények nem voltak ennyire ...hm. Tán túlzóak.