Muity Mijo Creative Commons License 2011.03.26 0 0 129

Egyébként az amúgy szinte semmilyen szempontból sem mérvadó Wikipédia szerint a film költségvetése mintegy 10 millió francia frank volt, ami durván félmillárd forintot képez. (Én ennek duplájára emlékszem, de ennek most nem találom nyomát.)

 

A forgatófilm Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényén alapul.

 

Ha jobban belegondolunk, a film történetének leírása alapján jobb helyszínt nem is találhattak volna Bajánál, lásd: hova jutottunk, továbbá lásd: mit hagytak maguk mögött itt az idegenek.

  • "Egy szürke, csendes alföldi kisvárosba, ahol az életszínvonal lassan, de fokozatosan romlik, váratlanul vándorcirkusz érkezik. Attrakciói közül kettő hívja fel magára a közvélemény figyelmét: a herceg és az óriásbálna. A városba idegenek is jönnek, akiket a helyiekkel együtt a herceg felbőszít és rombolásra késztet. Rövid idő alatt elszabadul a pokol, amit már a józan ész képtelen megállítani. A mű sötét képet fest emberi jelenünkről/jövőnkről, amiben már nincs helye semmiféle idealizmusnak, és ahol a gyilkosok és áldozatok közötti éles határ gyakran elmosódik."

Privát megjegyzésem: ha ez az "utóbbi tíz év legjobb magyar filmje", akkor nincs mit csodálkoznunk azon, hogy milyen a többi.

 

 

Van nekem valahol egy learchivált fotósorozatom a filmforgatás helyszínéről, ha majd egyszer látókörömbe kerül, bemutatom a rombolás részleteit is.

 

Előzmény: Muity Mijo (128)