Iskoláztál, feltéve, hogy az így eldugványozott szőlők nem a végleges helyükön vannak…
Miként az iskolában a nebulókat összegyűjtve nevelik az életre, a szőlőt (és egyéb gyümölcsöket, facsemetéket is) iskolázzuk, ha gyökereztetés, erősítés, nevelés céljából sűrűn, koncentráltan sorba ültetjük, ahol intenzíven trágyázva, öntözve, permetezve, megvédve minden károsítástól neveljük az életre, és a végén a legerősebb, legsikeresebben gyökeresedett (az iskolában legjobb bizonyítványt szerzett) egyedeket ültetjük ki a végleges helyükre.
Szép a mi nyelvünk, annak összes jelentésárnyalatával együtt. Csak a jókedv kedvéért írom, hogy a szőlő szónak magának is legalább ötféle jelentése van:
-Szőlő maga a növény, amit elültettél és remélhetőleg szépen fejlődik.
- Szőlő a szőlővel telepített, szőlő művelési ágú terület.
- Szőlő a szőlőnövény gyümölcse.
- Szőlő lehet a jellemzően szőlő termesztése céljából fenntartott birtok, ingatlan összessége. (Nem csak a szigorúan szőlővel fedett rész. Ha valaki azt mondja, hogy kimentem a szőlőbe bort inni, az dicséretes tevékenységét nem feltétlenül a szőlősorok között ülve teszi.)
- Szőlőként nevezhetjük a szőlőhegyet, az ilyen birtokok összességét is. (Ha azt hallod, hogy Villány szőlejét elverte a jég, ne gondold, hogy maga a városka szenvedett kárt.)
Tehát ha például azt akarom elmondani, hogy kimentem a szőlőhegyen lévő birtokomra, annak a szőlő termesztésére fenntartott részén elültettem egy gyökeres vesszőt annak érdekében, hogy szép termést hozzon, azt mondhatnám így is:
Kimentem a szőlőben lévő szőlőm szőlősébe szőlőt ültetni, hogy legyen szőlőm….,
Ez egy értelmes magyar mondat, ahol a szőlő mindig mást jelent. Bár, ha ezt a mondatot kimondanám, joggal vélhetnéd, hogy jó pár pohárral fogyasztottam a szőlő nemes terméséből… :-)))