gazo2 Creative Commons License 2011.03.17 0 0 276

Kedves Tamás!

 

Annak idején gyakoriak voltak a tűzesetek, mivel a házak anyaga, tetőzete, kerítése mind-mind gyúlékony, könnyen éghető anyagból volt. Persze a mezőgazdasággal kapcsolatos létesítmények, csűrök, boglyák is bőven voltak a Szállásvárosban.

 

Könnyen lángra kapott valami, elég volt egy kis vigyázatlanság, a szenes vasaló, a kenyérsütő kemence lángja, hogy tűz keletkezzen. Szörnyű katasztrófa történt 1905. május 6-án, egy szombati napon. Azt mondhatni, hogy leégett az egész Szállásváros. Vagy ötven-hatvan ház lett a lángok martaléka a Darázs utca és a Pásztor utca környékén. Önkéntes tűzoltóság már volt ugyan, de egy-két lajtos kocsi, különösen ezen a szomorú napon, amikor erős szél fújt, tulajdonképpen mitsem segíthetett. Ilyenkor persze szaladt mindenki vödörrel, meg lapáttal, de az 1905. évi szállásvárosi tűznél sajnos nem segíthettek.

Adtál egy ötletet, - az általad feltett kép valóságos unikum -, kicsit jobban utánajárok. Mint történt az 1939-es fonodai tűzzel kapcsolatban, mely sokakat érdkelt, mert szüleiktől hallottak róla. (Lőrinczi Csaba barátom rátette a cikket a bajastory.info internetes újságjára, Helytörténet alatt.)

 

Szeretettel köszöntelek:

 

G. Zoltán

l

Előzmény: tt65 (275)