T.Howard Creative Commons License 2011.03.17 0 0 1197

Bukarestben elítélnék Orbán Viktort

 

Orbán Viktor március 15-i beszédének elítélését kezdeményezte a román parlamentben az ellenzéki szociálliberális unió (USL).

 

A törvényhozásban éppen véget ért volna a munkatörvény kapcsán benyújtott bizalmatlansági indítvány vitája, amikor Puiu Hasotti szenátor beterjesztette határozati javaslatát. Ebben a román képviselők és szenátorok „megdöbbenésüket és  felháborodásukat" fejeznék ki Orbán Marosvásárhelyen elhangzott, „irredenta" és „a román nemzet önérzetét lábbal tipró" üzenetével kapcsolatban. A felszólaló nem pontosította, konkrétan minek szól a leírt minősítés. Azonban a lapunknak  nyilatkozó törvényhozási forrás szerint az ülésteremben „közszájon" forgó formulák arra utalnak, hogy a magyar kormányfő szavait tolmácsoló Bajtai Erzsébet nagykövetné asszony valószínűleg hozzátett Orbán Viktor üzenetéhez olyan szavakat, amelyek sérthetik a románok érzékenységét.

A név nélkül nyilatkozó forrás hozzátette, a nap folyamán Magyarország bukaresti konzulátusa tisztázhatta volna a helyzetet, de ezt sajnálatos módon nem tette meg. A négy órán át tartó vitában Markó Béla volt RMDSZ-elnök nagyobb körültekintést kért. Figyelmeztetett: az elítélő nyilatkozat elfogadása befolyásolhatja a viszonyt Budapesttel. A kormányoldal időhúzással próbálkozott, ám bizalmatlansági indítvány esetén az ellenzéknek kell szavazattöbbséget  felmutatnia, így a kormányoldal több képviselője nem is jelent meg.

Este 11 óra előtt bejelentették: a bizalmatlansági indítvány elbukott, azonban az Orbánt elítélő határozat sorsáról lapzártánkig nem született döntés.

 

 

http://nol.hu/kulfold/20110317-elitelnek_orban_viktort