BBnum Creative Commons License 2011.03.16 0 0 60622

Akor az eredetit, hogy ne legyen vita:

"a hátulsó óra előbb kapja meg az indító impulzust, mint az elülső. Ugyanis a hátulsó óra a felé küldött impulzussal szemben halad, míg az elülső óra a felé küldött impulzus irányával egyező irányban halad - mintha menekülne a felé küldött impulzus elől. Menekülésének csak annyi eredménye van, hogy ő később kapja meg az indítóimpulzusát, mint a hátulsó óra a sajátját."

 

Tehát a szinkronizálási eljárás során keletkezik az órák eltérése, utánna már együtemben járnak, de az eltérés (hiába szinkronizáltunk) fent marad.

 

Az eltérés megfigyelő függő.

 

Erre hoztam a példámat a másik vonattal.

 

De mégegyszer: a szinkronizálás során egyáltalán nem biztos, hogy létezik másik megfigyelő, illetve később több eltérő sebességű külső megfigyelő is lehet.

Ebből következően az érvelésetek hibás.

Az órák eltérése (ha létezik) semmiképpen se a szinkronizálással függhet össze, csak jól szinkronizált órák hibás megfigyelésével.

 

"nem egyszerre indulnak el, minden eltérő sebességű megfigyelő számára más és más lesz,"

Ez is jó módszer, az órák beszélgetnek: "Téged figyelnek már? Még nem. Akkor el ne indúlj!"

 

Mivel feltehetőleg az óra nem engem és egyébb megfigyelőket figyel, hanem én figyelem az órát, ezért nem reagálhat az én megfigyelésemre.

A szinkronizált órák jeleit a sebesség miatt (?) eltérőnek észlelem, de valójában az órák szinkronba járnak.

Csak az érvelés itt is sántit, mert mind két óra sebessége azonos.

Hiába figyelnénk Galilei hajóját, a legyek és szunyogok eloszlása nem változna, hiába mozognék én v sebességgel a hajóhoz képest.

Előzmény: mmormota (60620)