BBnum Creative Commons License 2011.03.15 0 0 60554

"Mivel a villanások a vonat rendszerében egyidejűek csak, a bakter rendszerében pedig nem, így a baktert nem egyszerre érik el."

Egy idejüek.

 

Elen érvként hozod:

 

"A külső rendszerben megadott futási idő pedig függ a a vonat sebességétől.

Közvetlenül belátható pl., hogy a vonattal szembe haladó fényjel rövidebb idő alatt ér be, mint a megegyező irányba haladó, hiszen akármennyi is a vonat l' hossza ebben a rendszerben, a szembe haladó fénnyel szembe jön a célpontja, míg az egy irányba haladó elöl fut. Így az egyik futási idő l'/(c+v) lesz, a másik pedig l'/(c-v)."

 

Csak emléleztetni szeretnélek rá, hogy attól függetlenül, hogy az álló bakter mit lát a vonaton,

a vonaton lévő megfigyelő szerint a saját t1, t2, t3 idői azonosak, és ebben az ő véleménye a mérvadó, mivel neki kell eldönteni, hogy egyszerre értek-e hozzá a jelek, vagy nem.

 

A bakter szerint a vonaton lévő t1 nem egyenlő t2-vel, de neki nem azzal kell törődni, hanem a saját rendszerében lévő jelek idejével.

Ott viszont az ő t1 ide megegyezik a saját t2 idejével és pontosan ez volt az eredeti feltételezés:

 

Mind két rendszerben, a saját rendszerben vizsgálva azonosak a saját t1 és t2 idők és mivel az órák szinkronizálása miatt biztosítható, hogy a 4 fényjel egy időpontban induljon.

 

A másik rendszerében (kivülről nézve) hogyan néz ki az adott t1, t2 idő intervallum, az már más kérdés és az adott kérdést nem befolyásolja.

Előzmény: mmormota (60545)