gazo2 Creative Commons License 2011.03.15 0 0 454

Kedves Fefe52!

 

Természetesen kötelességemnek tartom, hogy számodra fényképet készítsek az épületről. Még ma arra kerekezek, és lefényképezem. Ami hiányzik, az a tudás, hogy miként kell feltenni a fotót az internetre.

 

Volt, aki kérdezte, hogy hol van az egykori szegényház épülete. Nagyon egyszerű. Ha a kórház főbejáratával szembe fordulok, majd megyek a kálvária felé vagy 150 métert, ott nyílik egy utca a Diagnosztika épülete, illetve a víztorony felé. Ez a Pokorny János utca. Ennek a déli sarkán, - részben a Rókus utcára néz - van az egykori szegényház.

 

A Sugó Hangjában a főszerkesztő javasolt egy rovatot, melyben mindig valami jeles régi épületről vagy műalkotásról írok. Ha módom lesz, a szegényházra is sort kerítek. Azért is kötelességemnek érzem ezt, mert Ti voltatok, akik önzetlenül hozzásegítettek volna egy városvédő folyóirat indításához. A Bajai Honpolgár esetében - egyelőre hiányzik róla az alapító főszerkesztő neve, amely szerény személyem volt - szerintem előbb-utóbb szóba kerül az eredeti szándék, tehát a lap városvédő jellege.

 

A lapnak érdekes története van. Húsz év után érdemes lenne megírni, hiszen sok jót tehetett volna a városvédelem terén. Ezt hiányolom, miközben a történeti írásokat nagyra becsülöm.

 

Városvédő lapnál mindig felmerül, hogy ki ellen kell a várost megvédeni. A szembenállást elkerülendő keletkeztek hajdan a városépítő, -szépítő, tiszta városért stb. nevek.A jelenbe visszatérve: ha lett volna fórumom a "kultúrpalota" név megváltoztatására, senkinek sem ártott volna. Kodály emlékét viszont azzal tiszteltük volna, ha az a város, melyben felesége született, figyelembe veszi, hogy mi volt a "kultúr" összetételről a nagy zeneszerző, az MTA és ezzel együtt az MTA nyelvvédő bizottsága elnökének határozott véleménye.

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán

 

 

Előzmény: Fefe52 (453)