mmormota Creative Commons License 2011.03.15 0 0 60538

Ha a vonat rendszerében egyidejű a klt végén a villanás, akkor a vonat közepén találkozik a két sugár. Ezt írta mindenki.

Ezzel nem tzdsz abszolut sebességet mérni, hiszen akármilyen gyorsan megy is, középen találkozik a fény.

 

Ha a két végén a fény valamely más rendszerben egyidejűleg villan, és az a rendszer mozog a vonathoz képest, akkor nem a vonat közepén találkozik a két fénysugár. Ezzel valóban tudsz sebességet mérni, de nem valamiféle abszolut sebességet, hanem a másik rendszerhez képest mértet. De ehhez kellett a másik rendszer is, hiszen abban egyidejűleg kellett villanni a lámpáknak.  

 

Mindig a bonyolultabb, meg nem értett szabályokból próbálsz következtetni, persze helytelenül, éppen mert nem érted. Praktikusabb lenne, ha nem a meg nem értett specrel szabályokat próbálnád alkalmazni, hanem elképzelnéd magukat a kísérleteket, és csak azt használnád, hogy a fény sebessége bármely leíró rendszerben c. Kiszámoltuk neked ezt a példát, nem fogadtad el a zavaros specrel félreértésed miatt. Még ezt a bakteres egyidejűséges dolgot se mered megérteni, mert ez is ellentmond a specrelről kialakított tévhitednek. Inkább felejtsd el egy időre, értsd meg azokat az egyszerű és világos dolgokat amiket magyarázunk neked, és akkor rendesen megérted a specrelt is.

Előzmény: BBnum (60537)