emp Creative Commons License 2011.03.14 0 0 60497

amikor a vagon végétől azonos távolságra lecsap 1-1 villám, a bakter egyidőben látja

 

igen, akkor, ha a töltés rendszerében egyidejű volt a két villámcsapás, és a bakter középen a földön állt a kettő között.

(ha mozgott volna szegény bakter a töltéshez képest, akkor ő már nem egy olyan megfigyelő, aki a töltés renszerében van, és nem is látná egyidejűnek a két villámcsapást)

 

 

A vagon végeiről induló fényt a rajta lévő megfigyelő (a vagon sebeségétől függetlenül) egyszerre érkezőnek érzékeli a megfigyelő a vagon közepén.

Az induló fényt okozhatja egy a lámpákat egyszerre felkapcsoló automatika is.

 

 

azt magyarázzák neked már nemtommióta, hogy ez az egyszerre, ez attól függ.

ebben az  esetben a vonat közepén, a vonathoz képest álló megfigyelő szerint indult el a két fényimpulzus egyszerre.

 

még mindig nem hiszed el, hogy a fény elöl el lehet szaladni, azaz több idő alatt ér bármely objektumhoz a fény a fényforrástól, ha attól az távolodik. pedig nagyon is. (írta már más is, hogy ellenkező esetben bármely fényimpulzus ugyanakkor érne el bárhová a világon)

 

azt gondolod, hogy ez ellentmond annak, hogy a c minden megfigyelő számára ugyanannyi, pedig a két dolognak nincs egymáshoz semmi köze. itt nem húztam alá semmit, pedig talán ez volt a kulcsmondat a valóság elfogadását illetően.

 

csak azért merem leírni ezeket a dolgokat, mert érzésem szerint a specrel megértésének kábé ugyanazon a végén állunk mi ketten, szeretném, ha hinnél valakinek, aki hasonló cipőben jár, mint te!

üdv

 

Előzmény: BBnum (60495)