spucc Creative Commons License 2011.03.14 0 0 4086

Hogy miért mondom (de csak csendben) hogy a Regulus jobb mint az Esbe?

 

Mert van egy sor jellemzője, ami számomra szimpatikusabbá teszi.

Sárgaréz ház, preciz megmunkálás, hollandival szerelhető, állítólag francia termosztát van benne, és úgy rémlik, de ez nem biztos, hogy az nem dugattyús patron, hanem harmonikaszrű, olyan mint egy autóhűtő termosztát, ezért talán kevésbé hibásohat meg.

Abszolút precizen működik, eddig akárhányszor néztem, mindig pontosan 65 fokra állt be stabilan, az Atmosomnak pont ez a 65 fok kell. A szelepem névleges nyitási hőfoka 61 fok, a prosi írja is egyébként, ha a kimenő AB hőfok "bizonyos hidraulikai feltételek esetén" magasabb lenne, mint a szükséges, akkor a B átkötő ágba egy egyszerű gömbcsapot tegyünk, és azt ilyenkor kissé folytsuk. Ebben szerencsém volt, folytó szelepet nem tettem, de nem is kell.

Van egy világos metszetrajz hozzá, ahol jól látható a gyárilag szűkített B (átkötőági) keresztmetszet.

Az enyém TSV2 61 fokos, a Kv= 24 m3/h (!) ami azért nem rosz. Biztos vagyok benne, hogy részben emiatt tudom a szivit 1 fokozatban járatni, és remélem, ha majd a második pufi is meglesz, akkor is.

 

Hogy az Esbével hogy mertem összehasonlítani? Lehet hogy az is jó, arról nicsenek tapasztalataim. Az viszont tény, itt írtak róla sok rosszat is, igaz általában az írkál, akinek baja van.

Ja; a Regulusnak van ez a TSV 2-es, 2"-os típusa ezzel a nagy Kvs-el, míg az Esbének nincs, ha jól látom. A TSV 2-es hollandis csatlakozása egyébként 5/4 belső menet, ami a DN 32-nek felel meg.

Én 3 éve Gbelcén vettem, kb annyiért, mint ha Esbét vettem volna. A mostani árak egy kicsit az Esbének kedveznek, viszont ha jól látom, lehet a Regulus-t sárgaréz hollandi nélkül is venni, akkor már csökken a különbség.

Egy kis ár összehasonlítás, variálható hollandik nélkül:

Esbe VTC 511 DN 32, Kvs=14,      16470 bruttó  menet: 5/4 belső

Regulus TSV 1 DN 25 Kv= 9,6     14428 bruttó   menet: 5/4 külső

Regulus TSV 2 DN 32 Kv= 24       23989 bruttó  menet: 2"   külső

 

Néhány link:

http://www.regulus.cz/pdf/Termostaticky-3cestny-ventil-TSV1-CZ.pdf

http://www.regulus.cz/pdf/Termostaticky_3-cestny_ventil_TSV2-A5.pdf

http://www.regulus.hu/arlista.pdf

 

Előzmény: Zs:) (4074)