mmormota Creative Commons License 2011.03.12 0 0 60477

"A Lorentz transzformáció ugyanis nem magyarázat, nem ok"

 

Ez így van. No, akkor harmadik féleképpen is megpróbálom.

 

A világ olyan amilyen, és a leghalványabb lövésünk sincs arról hogy miért pont ilyenre sikeredett. 

Addig is amíg valamilyen kivételes szerencse, isteni kinyilatkoztatás vagy egy lángelme fellángolás nyomán erre is fény derül, megpróbáljuk azt feltérképezni hogy milyen.

 

Ennek a törekvésen a modern módszere az adatgyűjtés megfigyelésekkel és kísérletekkel, majd modell felállítása, és a modell tesztelése a régi és az újabb, amodell tesztelésére tervezett kísérletekkel szerzett adatokkal.

 

A modellek axiomatikus felépítésű matematikai konstrukciók. Ennek nagy előnye, hogy ilyenekkel matematikai módszerekkel tudunk dolgozni, ezek kiterjesztik a logikai képességeinket. Így nagyon sok (de koránt sem minden) kérdésre esélyünk van válaszolni azáltal, hogy használjuk a matematikai apparátust, végső soron a kérdésre adott válasz az axiomák egy alkalmazási sora lesz.

 

Na most visszatérve a kérdésedre, a specrel modellt azért használjuk, mert egy csomó megfigyelés és kísérlet összhangban van vele.

A specrel modellben pedig (axiomáira igen könnyen visszavezethető módon) a hossz relatív mennyiség mely csökken a sebességgel.

Pont.