mmormota Creative Commons License 2011.03.12 0 0 60460

Ha olyan okot keresel, ami egy newtoni világban magyarázza ezt meg valamiféle mechanizmussal, akkor jön egy ilyen erőltetett, bonyolult magyarázat mint ez az éteres közegellenállásos dolog. Ahhoz hogy ez matematikailg korrekt legyen, az éternek olyan tulajdonságokat kell adni, amelyek nem magyarázhatóak jól a newtoni mechanikával. Ráadásul az ilyen tulajdonságokkal felruházott éter rejtőzködő, elvileg sem kimutatható.

 

Azért próbálkoztak ezzel mégis, mert természetesnek és magától értetődőnek vették, hogy a világ newtoni (az idő független, a tér euklideszi, Galilei trafó érvényes stb). Erre nem mint modellre gondoltak, hanem mint a természet alapvető törvényére. A fény határsebesség jellegét és az ebből közvetlenül következő teljesen más szabályokat pedig megpróbálták beleilleszteni ebbe a newtoni keretbe, és newtoni kereten belül kitalált mechanizmusokkal megindokolni. Azért tették ezt, mert a newtoni világot nem mint érvényességi határokkal rendelkező modellt, hanem mint a természet rendjét képzelték el.

 

Elég hamar bekövetkezett a szemléletváltozás, az a felismerés hogy a newtoni rendszer is csak egy modell.

 

Nincs az kőbe vésve, hogy a világot euklideszi térrel, abszolut idővel és Galilei trafóval kell modellezni. Ez nem egy magától értetődő dolog, hanem csak egy eddig jól bevált modell amit megszoktunk. De csak modell ez is. Olyan modell, amiről kiderült hogy az érvényességi köre korlátozott kis relatív sebességekre.

 

Ezért célszerűbb a világunkat egy másik modellel közelíteni, ami kiterjeszti az eddigi érvényességi kört. Az új modellt nem kell megmagyarázni a régi keretein belül, hiszen éppen azért választottunk újat, mert a régi nem volt elég jó.

 

Visszatérve a kérdésedre: az új specrel modellben Loretz trafó érvényes, és így a hossz kontrakció magától értetődő.