lépcs Creative Commons License 2011.03.12 0 0 40

Sajnos újra az a bizonyos tévhit!!!! A külső egyharmadban???? ROSSZ, HELYTELEN!!! Tudom, hogy valamilyen iskolában valószínűleg ezt tanítják, mert már ezzel számtalanszor találkoztam. Ez a lépcsőszerkesztés alapja. Ha ezt valaki elrontja, hiába számol tovább, már a lépcső nem lehet jó. (Nem állítom, hogy járhatatlan, de nem a legjobb.)

Tehát a járóvonal elhelyezéséről van szó, ez az a gondolatbeli vonal az ahol a lépcső értékeit számoljuk, és ez a fő közlekedés tengelye. A hatályos OTÉK előírások 64. § (2) bekezdése szó szerint: "A lépcső járóvonala, a lépcsőkar szabad szélességének határoló vonalához 0,30 m-nél közelebb nem lehet." Ezt azonban az építészek egy része (tisztelet a kivételnek) tévesen értelmezi. És talán a jogszabály sem egyértelmű. Jobb lett volna, ha hozzáteszik, hogy csak indokolt esetben, és ha a lépcsőkar nem szélesebb 85cm-nél.

Nem szeretnék itt okoskodni, de a pozsonyi építészeti egyetemen tartott előadásom egy képét engedelmükkel ide illeszteném:

Érdekes, hogy ezzel a tévhittel nem csak Magyarországon hanem Szlovákiában is találkozok. A kép bal oldalán a szlovák tankönyv egy lapja látható, ahol ennek a bizonyos járóvonalnak az elhelyezését illusztráló kép van. Vagyis amint Axióma is írja "... a kulso 1/3-nal me'rve kell ...".

A kép jobb oldalán pedig a hatályos német DIN 18 065 szabvány egy oldala látható. Ez egyértelműen meghatározza, hogy a járóvonalat hol helyezhetjük el a lépcső szerkesztésekor. Szó sincs róla, hogy a külső oldalra tolható, netán a külső egyharmadra. Van két határérték, és a köztes rész (szürke) az engedélyezett. A gyakorlati tapasztalataim szerint is ez a helyes megoldás. Valóban, nálunk még nem hatályos ez a szabvány, de a Lajtától nyugatra ezt biztosan állítom, hogy jobban tudják. (Bizonyos szabályokat miért nem tudunk ellopni az okosabbaktól? Nem szégyen az okosabbtól tanulni. Aki szerkeszti a magyar jogszabályt miért nem veszi a fáradtságot, hogy körülnézzen a világban? És a többi törvényünk is ilyen? ...)

A járóvonal külső elhelyezésével tulajdonképpen ezen vonal alaprajzi hosszát növelik, vagyis kisebb alaprajzi területre lesz elméletileg szükségük. Ezáltal a tervekben is helytelen lépcsőszámítást kapnak, és amikor megérkezek egy építkezésre már a födémnyílást a kőművesek elkészítették a rossz terv alapján. Ilyenkor már sajnos csak egy sokkal meredekebb lépcső fér el. Ha mégis az építész terveit venném alapul, akkor rendszerint egy olyan lépcsőt kapnék amin a belső oldalon a lépcsőfokok úgy összeszűkülnének, hogy azok már balesetveszélyessé válnának, főleg a gyerekek számára.

Ha megengedik még egy linket a figyelmükbe ajánlanék:

http://www.lepcsok.eoldal.hu/cikkek/lepcso-szamitas.html

ahol bárki On-line kiszámolhatja lépcsőjének helyigényét. Pár méret megadásával nem csak a lépcső alaprajzi méretét, hanem a minimális födémnyílás hosszát is meghatározhatja. A képletek nem csak az aktuális előírásokat veszik figyelembe, hanem a tapasztalataimat is beépítettem a programozáskor. Az esetleges hibákra, helytelen értékekre felugró ablakok figyelmeztetnek. (Ha ez nincs kikapcsolva böngészőjén.)

Tisztelettel:
Füleki Tibor

Előzmény: Axióma (33)