pinabubus2 Creative Commons License 2011.03.11 0 0 192

Érdekes hogy Werbőczy tripartiumát sokáig úgy kezelte a történetirás, mint a feudális elmaradottságot konzerváló valamit.

 

Ugyanakkor ha beleolvasunk, kiderül hogy ez emberi jogok védelme tekintetében évszázadokkal megelőzi akár az amerikai alkotmányt is.

 

2. Cim

 

4. § A természeti jog ugyanis minden nemzettel közös azért, mivel mindenütt természeti ösztönnél fogva és nem valamely rendelésnél fogva áll fenn, a melyre a természet tanít meg minden állatot. És ez nem csak az emberi nemnek tulajdona, hanem minden állatnak is. Innen származik a férfiúnak és a nőnek egybekelése, gyermekek nemzése és felnevelése, mindenkinek egyenlő szabadsága és megszerzése azoknak a dolgoknak, melyek a levegőben, a földön és a tengerben találhatók. Továbbá: a megőrzés végett letett dolgoknak vagy kölcsön adott pénznek visszaadása, felebarátunk erőszakosságának erővel visszatorlása. Mert ezt, vagy az ehhez hasonlót soha sem tartjuk igazságtalannak, hanem természetesnek és igazságosnak. 5. § Továbbá másképen természeti jogon azt értjük, a mi Mózes törvényében és az evangeliumban van megírva; a mi azt parancsolja, hogy kiki azt cselekedje mással, a mit akar, hogy mások cselekedjenek vele és a mi megtiltja, hogy valaki azt tegye másnak, a mit magának nem kiván. Innen a vers: "Quod tibi vis fieri, mihi fac; quod non tibi, noli, Sic potes in terris vivere jure poli".

 

vagy.

 

8 paragrafus:  " természet törvénye szerint mindenki szabadnak született "

 

 Mindezt  1514-ben.

 

 

üdv

 

PinaBubus