narwik Creative Commons License 2011.03.10 0 0 14

Több év alatt ástam bele magam, már évek óta tőzsdézem külföldön, az olajbefektetések pedig az egyik kedvenc területem. 

A Petrobras biztos hogy egy jó lehetőségekkel rendelkező cég, nagyon sokan szeretik, több szakértőt olvastam már, akinek az egyik kedvence, pl. úgy tudom Soros is kedveli. Azért is biztos jó választás, mert ilyen nagy multiknál különösen fontos a tartalékok kérdése. De én csak távolról követem, a Seekingalphán olvasok néha róla. Pl. asszem (de te biztos jobban tudod, ha irsz róla) a brazil kormány lépéseit tartják lényegében a kockázatnak a Petrobrassal kapcsolatban. De ez a téma más brazil cégeknél is felmerül, pl. nemrég volt egy brazil mezőgazdasági vállalat (Adecoagro vagy hogy hivták) IPO-ja, ott  is felhozta ezt egy szakétő.

Köszi különben a Filloon cikket. Szerintem azért FX és a Voyager között azért nincs sok hasonlóság, az előbbi egy elég nehezen átlátható vállalat, és a piac keresi az értékét, a Voyagernél viszont fundamentális oka volt, hogy áprilisban 200%-ot emelkedett. Egy merger történt, egy másik cég olvadt bele akkor és behozta magával a területeit is (ha jól emlékszem pont a Bakken területeket hozta). Tehát igazából fundamentálisan egy csapásra felértékelődött a cég, és a piac csupán lekövette ezt. A mai formájú Voyagerről igazából csak azóta lehet beszélni, és ettől a ponttól, azaz tavaly áprilistól kezdve érdemes számolni az emelkedést, tehát valójában még 100%-kos emelkedés sem történt az árban, nemhogy többször 100 százalék.

Egyébként szerintem itt az a helyzet, hogy keresztezik a technikai szempontok a fundamentálisakat. A piacnak mindig van egy technikai állapota, és rövidebb távokon az a döntő. Technikailag nyilvánvalóan igazad van, az olaj, és az egész olajrészvény szektor,  most 5 hó hegymenet után erősen túlvett, sok esemény volt,és persze hogy ilyenkor nagyon nagy a downside risk, simán visszamehet az olajár 90 alá. Azaz ez most nem tünik igazán jó pontnak a piaci belépésre, valóban. Természetesen a dipekben a legjobb belépni, ha meg birjuk csinálni, buy in mild times, sell in wild times, szól a mondás. Tehát ebben a pillanatban én sem lépnék be szivesen az olajrészvényekbe, hanem most inkább kivárnék. 

Másrészt azonban a fórum cimében az volt, hogy jó olaj alapú 'befektetés', részvény. Ha pedig befektetésről beszélünk, akkor hosszú távról beszélünk (persze ilyenkor is jobb a technikát figyelve belépni), és befektetéshez meggyőződésem, hogy a fundamentálisan legjobb és egyben jó növekedési kilátásokkal is rendelkező cégeket érdemes választani, a szektor leadereket, és nem a szektorban lemaradó cégeket.

Egyébként földgázautóban is létezik egy a Bydhez hasonlóan viszonylag ismert részvény, talán T.Boone Pickens áll mögötte, ha nem tévedek, 2-3 éve vezették be, de most nem tudom a nevét kapásból. 

Előzmény: Trader7603 (8)