spucc Creative Commons License 2011.03.09 0 0 4040

 

ÉÉÉN 3 szivattyút javaslok:

 

1. számú sziv.: a KAZÁNKÖRI-t. Ez CSAK a kazán-puffer körön kommunikál.

2. számú sziv.: a FŰTÉSKÖRI-t. Ez  a HŐFORRÁS-t szivogatja a lakás felé.

(Hőforrás: egyszer a kazán, másszor a puffer, harmadszor mindkettő együtt, kapcs. függő)

3. számú sziv.: a HŐFORRÁS és az indirekt között teremt kapcsolatot.

 

"Ha a kazán vizét kapja, a felfűtés alatt nem kell külön szivattyú..", erről a követketzőket mondanám:

 

1.Ha a kazánköri szivivel CSAK a spirált akarod fűteni, akkor el kell zárni a puffer felé vezertő utat. Ez nagyon rossz ötlet, több okból is:

Ha jól bedurrantasz a nagy kazánba, felforrhat a vized, mert a spirál nem tud elég meleget elnyelni,- nagy az ellenállása -; vagy mert  hamar felfűtötte az indirektet.

Másrészt el is szállhat a kazánod, ha nincs ami elnyelje a meleget. Egy indirekt kicsi, és gyorsan megteleik.

 

2. Ha arra gondolsz, nem zárod el puffer felé vezető csövet, hanem a KAZÁN SZIVATTYÚ hajtsa a meleget a pufferbe IS, és az indirektbe IS, ez nem valószínű, hogy fog működni, vagy csak kicsit. Mert , egy jól összehangolt rendszernél a kazán-pufi kör ellenállása olyan kicsi, hogy alig jutna víz a nagy(-obb) ellenállású indirekt spirál körbe.

 

3. Egy esetben megteheted mégis, ha nincs pufi a rendszerben, mert akkor mindegyik kör ellenállása nagy. Egyszerű, primitív  fűtések esetében ez szokásos is. (persze külön fűtésköri szivattyú ilyenkor is kell)

 

Nézd, egy olcsóbb szivattyú 17 ezer, mert az indirekthez nem kell vadiúj Grundfos ugye.. Minek ezzel spórolni? Rendszertiszta lesz, csak akkor és annyi ideig forog amikor kell, mindegy neki, honnan szív, és nem kell hozzá semmi mágnesszelep, csak egy 1800 ft-os rugós visszacsapó.

Előzmény: sur5al (4038)