sur5al Creative Commons License 2011.03.09 0 0 4038

"1.Ha a pufferban lévő melegből HMV-t akarsz gyártani, akkor én azt javaslom, tegyél egy indirektet a vízvételi helyhez közel, és azt hajtsd akkora, esetleg kicsit nagyobb felületű pufferben lévő spirállal, mint amekkora a az idirektben van."

 

Tehát egy dedikált kör a két tartály között, külön szivattyúval, tágulásival. Ez tuti? Nem elég csak egyszerűen a puffer vizét áttekerni rajta? Vagy a kazánét? Ill. van, ahol felfűtés alatt ez ugyanaz a víz, ha a kazán közvetlen a pufira dolgozik. Valahogy így látom:

1. Ha a kazán vizét kapja, a felfűtés alatt nem kell külön szivattyú, de nem kap több meleget, ha már nem ég a tűz (végül is tároló, kibirja talán a következő begyújtásig).

2. Ha a pufi vizét kapná meg, akkor kell külön szivattyú, ami viszont akkor is mehet, ha már csak a pufiban van meleg, így utántölt.

3. Esetleg be lehetne még úgy is kötni a HMV hőcserélőjét, mint egy radiátort (a fűtési gerincre). Akkor kazán és pufi üzemben is kapna meleget, de mégsem kéne neki külön szivattyú (feltéve, hogy megy a fűtés). Persze ha alacsony hőmérsékletű a fűtésrendszer, akkor jó nagy tartály kell.

 

Fűtési idényen kívül meg úgyis megy a kollektor.

 

Egyelőre az 1. verziót fontolgatom, mert pufim nincs, lehet, nem is lesz helyhiány és a vizes kandalló kicsi teljesítménye miatt. A 3. is jó lenne, bár az 1. esetén tudok melegvizet csinálni úgy is, hogy csak a kandallóba beröffentek picit, ameddig felfűti a HMV-t, de nem kapcsolom be a fűtéskört... Esetleg akkor, ha fel akarna forrni a primer:)

Előzmény: spucc (4034)