Simply Red Creative Commons License 2011.03.09 0 0 60347

Kérdésem: Miben jobb a téridő szó a Világegyetem szónál?

 

A téridő egy matematikai objektum. Egy absztrakt halmaz. Az, hogy az elemei a pontszerű, pollanatnyi események, az azt jelent, hogy a halmaz elemeit  a világnak az olyan dolgaival azonosítjuk, amiket pontszerű és pillanatnyi eseménynek érzünk. Ez az azonosítás azonban már nem a modellünk része, és többféleképpen is megtehető. Egy szuperobarobbanást, vagy egy szúnyogcsípést nem kötelező pontszerű és pillanatnyi eseménynek tekintenünk, hanem foglalkozhatunk ezeknek a jelenségeknek a részleteivel is. Ekkor a téridő elemeit nem ezeknek feleltetjük meg, hanem ezeknél sokkal kisebb és rövidebb ideig tartó jelenségeknek.

 

Ami a modellünk része az például az, hogy egyrészt differenciálható struktúrát feltételezünk ezen a halmazon, másrészt a reltivitáselmélet esetében egy pszeudo-Riemann-metrikát is. Az így adódó pszeudo-Riemann tér az áltrel térideje. A specrel esetében a pszeudo-Riemann-metrika által meghatározott Levi-Civita konnexió görbületmentes, ami lehetővé teszi, hogy a téridőt egy Minkowski-metrikával ellátott vektortér feletti affin térnek tekinthessük. Ez a Minkowski-metrikával ellátott vektortér feletti affin tér a specrel téride.

 

A világ ezzel szemben nem matematikai objektum, és sok olyan dolgot magába foglal, amit a téridő nem: atomok, molekulák, hegyek, völgyek, szerelem, háború, féltékenység, szimfónia, plazmatévé, satöbbi.