Nolanus Creative Commons License 2011.03.07 0 0 7724

"Persze, a fekete ruhás alak lehet éppen Iászón is. Ha valakinek jobban tetszik az Iászón változat, higgye azt, hisz lehetetlenség az ellenkezőjét "bizonyítani", ennyi idő, a hagyományok sokfélesége okán is...Mindenesetre nem kell hozzá szemüveg, hogy az egész csapatból Orpheusz az a "kilóg"."
Igazából nekem az az érzésem, hogy ez az alak egyikőjük sem. A csónakkal persze nyilván nem azt akarta mondani, hogy a titokzatos idegen azzal tette volna meg az utat, de mindenesetre különválasztotta azt és utasát az Argotól és legénységétől, valamilyen ok miatt. Az jutott eszembe, amit Medeáról mondtál, hogy miért vette fel a köpenyt amikor elhaladt az őrző mellett - csak nem találtam meg azt a hozzászólásodat. SZóval a fekete köpenyes alaknak lehet ez nem 'szakrális' öltözéke volt, hanem a 'munkaruhája'. Persze csak találgatok, amíg fel nem bukkan valamilyen egyértelműsítő forrás.

 

"Ha képen többször is szerepel alakja, az könnyen magyarázható azzal, hogy több különböző eseményt ábrázolt ugyanazon a képen, azaz nem egy pillanatot látunk rajta, ahol mindenki más és más."
Persze, csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a köpenyes alak eléggé elüt és különválik mind Iaszón, mind Orpheusz állandó kinézetétől mindkét részleten.

"Külön magyarázatot én se tudok miért áll ott (a képen legalábbis!), de a fekete alak tkp. nem felé megy, hanem a szikláknál álló alakok felé."
Talán tovább vihetne a megfejtés felé, ha megtalálnak, a történet melyik részére vonatkozik a sziklahegység tövében álldogáló Iaszónos csoportosulás.

Előzmény: Schenouda (7723)