Nolanus Creative Commons License 2011.03.06 0 0 7718

Hm, mi ez a tripodba oltott hurkatöltő? :)

 

Szóval az argonauta-kép. Nem sikerült még részletesen tanulmányoznom a szöveget, de talán Schenouda tud bővebb felvilágosítással szolgálni az alábbiakról.
Az látszik, hogy ezen a verzión a sárkánynak Orfeusz 'húzza el a nótáját', de mi az a nagy arany láda a pólusfa tövében? A hétfalú hortus conclusus is érdekes a maga két tornyával, a harmadik középsőt éppen a fa takarja.
De ki lehet a kert balján megjelenő szellemszerű fehér istennő(?). Mintha nyil és íj lenne nála, és egy csapat ugyanilyen fehér kutya tartozik hozzá. A kert jobb oldalán egy kutya elszakad a többitől és egy futva közeledő Médea(?) elé siet, mögötte a szikláknál barnás vadember(?). A sziklahegy tetején egy sziklát átölelő alak. A jelenetre lejjebb két alak is felfigyel. A bal oldali kutya csapat mintha egy az éjfekete Argo-ból partraszálló éjfekete köpenyes alak felé tartana - de megállnak egy határon. A köpenyes figurától feljebb Iászón álldogál egy sziklafal tövében fura, kivehetetlen vörösesbarna figurákkal - Iászón körül fekete és vörös rémalakszerű szellemek ólálkodnak(Erynnisek?).
Árulkodónak tűnik a fehér-vörös-fekete színhármasság alkalmazása, középütt alul egészen szabályosan érzékelteti ezt a három közös fázisban lépő lóval.
A palota egyik boltíve alatt egy kopasz törpének tűnő figura bárányt simogat...

Előzmény: Schenouda (7717)