bodab Creative Commons License 2011.03.04 0 0 4010

Üdv

Megprobálok segiteni leirom az általam megépitett és üzemelő rendszert.

Szóval az egész elgondolás szvsz jó, működőképes, üzemeltethető és biztonságos is.

A nálunk kiépitett rendszer hasonló mint a tiéd a terven, csak nálunk nincs gáz.

De ha visszaolvasol a forumon az egyik legegyszerűbb és legbiztonságosabb, ha a gázkazánt visszacsapoval zárod ki nem golyoscsappal.

A kazán-puffer "kör" nyitottan szerintem biztonságosabb, de csak gravitáciosan nem a legjobb összekötni, épits be egy 25-60-as szivattyút, amit pl. csőtermosztát vezérel. A gravitációs áramlást pedig mint biztonsági tartalékot épitsd be áramszünet, szivattyú, csőtermosztát hiba esetére. A szivattyú nem tul drága és az üzemeltetése is csak napi max 5-7 órax60 watt. A kazán visszatérőbe feltétlenül épits be egy keverőszelep lehetőséget, a hideg visszatérő kivédésére. Én VTC 511 60 C-t épitettem be de szerintem nem jo ötlet mert amig hideg a visszatérő nem nyitja a hideg oldalt ezért megforr a viz a kazánban, én egy szintén esbe vrg 131-re cserélem le nyáron ez manuálisan is fokozatmentesem állítható keverőszelep. Csak egy hőmérő kell utánna és már rögtön látod is a visszatérő hőmérsékletet és tudod szabályozni.

Ha nyitott a rendszered réz csőkigyót ne rakj bele a korrozio miatt.

Én ezért egy régi de jó nyomásállóságú 600-as 10 tagos lemezradiátort( kb 2,5m2 ) raktam a tartály tetejébe hőcserélőnek. Minden hőcserélőnek van vesztesége még a gyárinak is. Nálam ezzel a technikával 5-10 C fok alacsonyabb hőfoknál 40C-nál a tartályból kijövő viz a lakás szivattyú előtt 35C fok.

A tartály ha lehet legyen hengeres alakú főleg ha nyitott sokkal többet ki fog birni.

Tapasztalatból irom: a szivattyút kapcsoló csőtermosztát vmiért nem kapcsolt és a kazánban a viz 105C körűl volt rákapcsoltam a szivattyút és az a hang, dübörgés nem volt valami szép, 1400 liter viz tud rezonálni.

Pár ilyen akció és ha nem kellően van megerősítve a szögletes tartály a sok heggesztési varrat közül nagyobbb eséllyel engedhet egy, mig a hengernél a formája miatt is ellenállób. A hengerest sem muszály főleg ha nincs nyomás alatt edényfenekesre késziteni lehet az alja és a teteje is lapos nem fog megpuposodni.

Ha van kérdés szivesen válaszolok hátha tudok még segíteni.

 

Ha valakinek kell egy ESBS VTC 511 1"-os 60C-os keverőszelep gyári papírjaival, dobozában, számla nélkül,  egy szezont használt a nyár folyamán elérhető lesz, ha egyszer végre nem kell már fűteni.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (4008)