Törölt nick Creative Commons License 2011.03.01 0 0 60254

"Légy szíves add elő, hogy miként lehet és érdemes a mozgást a fény sebességéhez képest vizsgálni az általad hivatkozott példákban.
Szerintem nem fog menni, minthogy a mozgás filozófiai - a fény sebessége pedig fizikai fogalom."

     A mozgást a kozmikus háttérsugárzáshoz képest "érdemes" vizsgálni. Mint ismert, Penzias és Wilson a mikrohullámú kozmikus háttérzaj felfedezése után pontosabb  mérésekbe kezdtek, és pár év múlva felfedezték ennek aszimmetriáját is.
Antennájuk kimutatta, hogy a Naprendszer mintegy 400 km/sec sebességgel mozog az Oroszlán csillagkép irányában. Ezt a beérkezett sugárzás nagyobb intenzitása, a hullámok összetorlódása mutatta, egyenletes (cosinus) eloszlásban az égbolton. A különbség nem is kicsi mintegy 0,1 % (400/300000=0,001). Három évtizeddel később fedezték fel az égbolt foltosságát, piciny hőmérséklet eltéréseit. Furcsa módon manapság már csak ez utóbbiról beszélnek, bár ezek 2 nagyságrenddel kisebb intenzitásúak.
     Nem igaz tehát, hogy a mozgást, a fénysebességet stb. nincs mihez viszonyítani. A kozmikus háttérsugárzás egy fizikailag létező és kézenfekvő viszonyítási alap.