ChrisZs Creative Commons License 2011.03.01 0 0 32

Nem zavart be a baki, értettem :) Ez most hosszú lesz ha nem gond.

Szóval én 23 éves vagyok és 13 évig hordtam szemüveget és kontaktlencsét, ami -1.5-ös és -1.75-ös volt éveken keresztül (nem kellett cylinder se vagy micsoda rá) és szerencsére nem romlott tovább. Csak az első 2-3 évben romlott amíg el nem értem ezt a dioptriát. És igen, borzasztóan sokat tanultam közben, de már végeztem. Tavaly novemberben kitaláltam, hogy helyre kéne hozni valahogy a szemem és elkezdtem a neten kutatni, hogy miket írnak. Elkezdtem csinálni a szemtornát és a látástornát. Másfél hét alatt fél dioptria tartós javulást értem el, csak aztán abba kellett hagynom sajnos a gyakorlatokat mert napi szinten kellett rengeteget vezetnem stb, és így arra megfelelő -1.0 és -1.25-ös kontaktlencséket vettem fel. Januárban elhatároztam hogy folytatom amit elkezdtem, ugyanolyan lendülettel, azóta nem hordok semmit se, egyáltalán. Végülis örülök, mert szerencsére a mindennapi teendőimet (a vezetést leszámítva persze, de azt most inkább kihagyom) el tudom látni ezzel a látással, csak nyilván szeretném, ha tényleg tisztán látnék. Csak most másfél hónapja csinálom, (de már 1-2 hete a szemtornát nem, csak a látástornát) és úgy tűnik, hogy csak negyed dioptriát sikerült azóta javítanom (van egy régi -0.75-ös szemüvegem és néha 1-1 pillanatra felteszem hogy milyen), de persze ha fáradt a szemem, akkor ismét -1-es lehetek. Szóval valahogy lassul a fejlődés.

 

És az az igazság hogy nem igazán találtam a neten olyan fórumhozzászólásokat, embereket, akik azt mondták volna (hosszú szemüveges éveik után) hogy újra tökéletesen látnak, mintha valahol ezen a szinten rekedne meg az ember, vagy nem is tudom. (Persze ha valaki tud olyat aki helyrejött teljesen, vagy épp ő maga, az ide a fórumra mindenképpen írja meg).

 

Én azt a fél dioptriás javulásom már most leginkább annak tulajdonítom, hogy nem hordtam akkor sem a szemüveget, és hirtelen ennyit tudott alkalmazkodni az új körülményekhez a szemem. Egyébként a látástornában látok fantáziát, mivel az az aggyal is dolgozik, Ez biztos hogy használ valamilyen módon. Végülis a sötétben levés is látástorna szerintem, nem is kicsit. A hagyományos szemtorna, gondolok itt arra, hogy jobbra-balra, fel-le nézés, szemkörzés stb, talán jó lehet eleinte hogy a szemet megmozgatja, javítja a vérellátást, lazítja és erősíti a szemizmokat, de már most nem hiszem, hogy csak azzal lehetne dioprtiában javulást hozni. Persze az biztos, hogy nem káros, de nekem úgy tűnik, hogy az idén az egyáltalán nem használt.

 

Egyébként szoktam csinálni a tenyerezést is, naponta legalább kétszer, ezt én inkább relaxációnak hívom. Ez ha másnem arra jó, hogy egy kicsit az ember a napi gondoktól is távolabb kerül, megnyugtat, különösen ha hallgatok közben nyugis zenét. Ennek szerintem van haszna abban az értelemben, hogy a szemizmok elernyednek, pihen a szem.  Az ingázást is elfogadom, szoktam csinálni azt is, de az utóbbi héten már nem minden nap.

 

Egy érdekesség tegnapról. Sokat sétáltam délután a városban egy ismerősömmel, és most mivel vele voltam, nem a látásomra figyeltem, és épp ezért időnként kristálytisztán, ijesztően élesen, néhány másodpercekre kitisztult minden! Kb 3-szor lehetett ez olyan 1 órán belül. De azt hiszem hogy csak az egyik szememmel. Nagyon jó érzés volt.

 

Van nekem kb 1 hónapja egy nagy-nagy dilemmám. Azt tapasztalom, hogy ha koncentrálok (de figyelek hogy ne hunyorogjak közben) valahogyan vízszintesen tudok élesíteni, vagyis ami vízszintes pl horizont stb az éles. De a legkönnyebben ez a szabacban és világosban megy, de újabban már itthon is sikerül. Szabadban már kb pislogás után 1 másodperccel sikerül. De persze ami függőleges az nem éles. Pontosabban olyan szokott történni, hogy ami függőleges, abból meg kettőt látok (de mindkét szememmel külön-külön is). Esetleg ezt okozhat ilyen fénytörést a szemen felgyülemlett vékony könnyréteg? Természetesen sötétben a kis piros fénnyel is kipróbáltam ezt. Ott olyan, hogy először egy víszszintes vonalba rendeződnek a szellemképek úgy, hogy a vonal felett és alatt piros homály van. De a vonal, ami kicsit általában görbe, viszonylag éles. Na most a vonalban egy idő után 2 élesebb pötty tűnik ki (mindkét szemmel). A bal szememmel a bal oldali, a jobb szememmel a jobb oldali tűnik erőteljesebbnek. Megpróbáltam "messzebb" nézni, és a két erősebb pöttyöt egybe fókuszálni a 2 szemmel. Ilyenkor az elég élesen látszik, és körülötte akkora területen amekkorára alapesetben a szellemképek szétszóródnak, piros homály van (de nem szellemkép, hanem mintha csak szét lenne kenve egy piros folt) És a homály közepén látszik a fényforrás elég jól.

 

Egyénbként olvastam valamelyik nap a jegyzetedet amit belinkeltél (ha nem gond hogy itt a netes világban tegeződünk) és tetszett. Érdekes ez a hátrafelé menés, én pl szoktam nézni a kocsikat ahogy távolodtak tőlem stb.

Az 1 cm nagyon lenyűgöző eredmény! Jó lenne ha távolba nekem is sikerülne majd valamikor valamiféle extralátásra szert tenni. Persze nem telhetlenkedek, úgy örülnék a normális látásnak is ha sikerülne. Meg az az igazság, hogy végülis szerencsés vagyok hogy nem rosszabb a szemem mert nagyon sokan hordanak sokkal erősebb szemüveget. Nekem ezt a -0.75 körülit helyre kell tudni hoznom valahogy. Köszi a segítséget egyébként :)

 

Előzmény: ghepard (31)