dabaspress Creative Commons License 2011.02.28 0 0 54

Szeptember óta nem kapnak fizetést azok, akik megbízási szerződéssel dolgoznak Pest megyének. Így többek között ingyen foglalkoznak fogyatékos gyerekekkel hónapok óta gyógypedagógusok, logopédusok, pszichológusok. A Pest Megyei Önkormányzatnak nincs pénze, kormányzati segítségben bíznak, ám legjobb esetben is csak 5-6 hónap múlva tudnak fizetni.

Szinte nevetségesnek tűnnek Pest megyéből az olyan grandiózus kormányzati tervek, minthogy a pedagógusok havonta nettó 200 ezer forintot keressenek, vagy Rogán Antal bérkommandó hadjárata, amely azt ellenőrzi, hogy a béreket megemelte a munkáltató, úgy ahogy azt ajánlották. Mindezekhez ugyanis bér kell.

Márpedig Pest megyében szeptember óta a közoktatásban, a gyermekvédelmi ellátásokban megbízási szerződéssel dolgozó pedagógusok nem kapnak semmilyen fizetést. Azaz gyakorlatilag hét hónapja ingyen foglalkoznak gyógypedagógusok, terapeuták, konduktorok a gyerekekkel.

Hét hónapja nem fizetnek, és még háromig nem fognak

Az önkormányzatoknak törvény írja elő, hogy garantálniuk kell a fogyatékos vagy fejlődési rendellenességű gyerekeknek azt, hogy az iskola ellátáson felül hetente néhány órát speciális szakemberek foglalkozzanak velük. Mivel ezek a szakemberek nem napi nyolc órában látják el ezt a feladatot, ezért a megyei intézmények megbízási szerződést kötnek velük. A gyakorlat szerint háromhavonta kapják meg a fizetésüket, legutóbb decemberben kellett volna fizetniük az intézményeknek, ám arra hivatkozva, hogy az önkormányzattól sem kapták meg a pénzt, nem tették meg.

“Mi is fizetésből élünk, sokunknak van lakáshitele, ki kell fizetnünk a számlákat, a gázszolgáltatót pedig nem érdekli, hogy nem kaptunk fizetést” – mesélte a Hírszerzőnek egy gyógypedagógus, aki nevét az ügy kényessége miatt nem vállalta. Mint mondta, azért is érzik magukat ördögi körben, mert nem mondhatják a családoknak és a gyerekeknek azt, hogy abbahagyják a foglalkoztatásokat, mert nem kapnak fizetést. Főleg úgy, hogy hivatalos magyarázatot sem a megyei fenntartású intézményektől, sem Pest megyétől nem kaptak. Így azt sem tudják, hogy mikor fizetik ki elmaradt bérüket. Ami úgy tűnik, nem a közeljövőben lesz.

A Pest megyei önkormányzatnál ugyanis a Hírszerző kérdésére azt mondták, hogy még jó időbe beletelik, mire rendezni tudják az önkormányzat adósságát. Ugyan a megye szerint nincs csődhelyzet, de olyan anyagi gondokkal küzdenek, hogy csak az alapellátást tudják finanszírozni.

Így az alkalmazotti státuszban lévő tanárok, közalkalmazottak béreit ki tudták fizetni, de a túlóra és érettségi pótlékot, a cafatériát nem. Több mint hét hónapos csúszásban vannak a már említett megbízási szerződések kifizetésével, de a gondozási vizsgálatokat végző bizottság szakértőinek díjait is csak hónapok után, decemberben tudták rendezni.

Ha a kormány fizet, fizetnek

Pest megye fideszes vezetése szerint azért kerültek ilyen helyzetbe, mert az önkormányzatok számára előírt feladatokat az állam nem téríti meg, a közoktatásban például nem éri el a normatíva a tényleges költségek kétharmadát. Mint lapunknak mondták, így fordulhat elő az a helyzet, hogy egyes szakellátások megszervezése, például a gyógypedagógiai ellátás, az önkormányzat felelőssége, de ennek megbízási díját saját magának kell előteremtenie.

A Pest megyei önkormányzat egyébként a számok alapján valóban kétségbeejtő helyzetben van, mára hatmilliárdos likvid hitel, tízmilliárdos kötvényállomány és további hárommilliárdos hitelteher nehezíti a működését. A vezetés ezért ősszel négymilliárd forintos állami támogatásra pályázott, amiből 40 millió forintot kapott meg. Összehasonlításképpen: a közétkeztetést végző cégnek a megye 500 millió forinttal tartozik.

Az önkormányzat azonban nem tett le a kormányzati segítségről, reményeik szerint március végén megkapják a kért összeget, és akkor abból ki tudják fizetni az elmaradt béreket. A fideszes megyevezetés mindezt arra alapozza, hogy 2011-ben szigorú költségvetést fogadtak el, többek között azon spórolnak, hogy a közalkalmazottaknak nem adnak étkezési jegyet, a képviselőknek ősz óta nem fizetik ki a tiszteletdíjakat.

Ám mindez szerintük csak az alapellátás finanszírozására elegendő, kormányzati segítség nélkül nem tudják rendezni a megbízási szerződéseket.

Hasonlóan látják a helyi szocialista képviselők is: az MSZP-s Keller László szerint sem tud a megye kimászni az adósságból konszolidáció nélkül. Mint a Hírszerzőnek mondta, az, hogy a közalkalmazottaktól és köztisztviselőktől elveszik a cafatériát, nem old meg semmit, “kormányzati beavatkozásra van szükség, mert rengeteg 60 és 90 napja lejárt tartozást halmozott fel az önkormányzat”.

A megye eladósodottsága viszont nem vigasztalja azokat a pedagógusokat, akik hét hónapja nem kapnak fizetést. Legközelebb március elején kellene utalnia az önkormányzatnak.