egy mutáns Creative Commons License 2011.02.23 0 0 60078

Nos igen, a mutatott linket valóban jó lenne megtanulni. Nekem túl sok, habár az elektromágnesség specreles megértéhez valószínű kell. Én idáig nem jutottam el. 

Volna viszont egy példám, ami a specrel alapján megmutatja, hogy mekkora (és milyen irányú) mágneses erő hat egy kívülről semleges áramjárta egyenes vezetőben, egy vele párhuzamosan mozgó töltésre. 

 

Ha valaki el szeretne gondolkozni rajta, a példa így szól:

 

Legyen egy vezető, ami most legyen egy végtelen hosszú egyenes vonal. 

Ezen a vonalon álljanak egymástól egyforma d távol egyforma pozitív q töltések.

E vonal mentén haladjanak v sebességgel ugyanakkora negatív (-q) töltések, mégpedig egymástól szintén d távol (a vezető K rendszerében mért távolság). 

Ezáltal a vezető egy szakaszán minden pillanatban ugyanannyi pozitív és negatív töltés van, a vezető kívülről semleges, és a v sebességgel arányos áram folyik benne. 

 

Vizsgáljuk ezt most egy a vezetővel párhuzamosan mozgó V sebességű K' rendszerben. 

Az derül ki, hogy a vezető egy adott szakaszán nem ugyanannyi pozitív töltés van, mint negatív, mégpedig a különbségük arányos a vV szorzattal, és a vezetőszakasz hozzával. 

Ebben a rendszerben tehát kívülről a vezető nem semleges, egy a K'-ben nyugvó (azaz a semleges vezetőhöz képest mozgó) töltésre Coulomb erő hat, mégpedig a töltés felől a vezetőre húzott merőleges irányában. 

 

Ami a példa érdekessége, hogy relativisztikus hatást igazol a kis sebességek tartományában. Ugyanis tudjuk, hogy egyrészt az elektronos sebessége is kicsi a fényéhez képest, és már kis sebességű küldő mozgó töltés esetén is jelentős mágneses erő ébred. 

(Ezt nem én találtam ki, a példa forrása Jay Orear: Modern fizika, de az ottani megoldást nem értem, viszont csináltam magamnak egy olyan megoldást, amit én is értek.)

1m

Előzmény: Gergo73 (60073)