Gergo73 Creative Commons License 2011.02.23 0 0 60073

Ha a rúd egy gyöngysor (pontszerűnek tekinthető gyöngyökből), amik kis szalagokkal vannak összekötve, akkor a szalagok megnyúlnak, vagy elszakadhatnak a példában leírt módon végzett gyorsítás esetén. 

 

OK, én valóban infinitezimális idejű gyorsításra gondoltam. Azt mondanám, ha a gyorsítás minden pillanatában a testhez kötött inerciarendszerben a test minden pontja azonos gyorsulással bír, akkor "nem történik a rúddal semmi". Ui. feltételezem, hogy a test molekuláit összekötő erők csak a molukeláktól és a hozzájuk csatolt inerciarendszerbeli elhelyezkedésüktől függnek. Persze ez is csak elnagyolt modell, hiszen a test molekulái mozognak, vagyis általában semmilyen inerciarendszer nem csatolható hozzájuk. A pontos válasz nyilván az elektromágneses kölcsönhatás relativisztikus elmélete adja, amihez én messze nem értek: http://farside.ph.utexas.edu/teaching/jk1/lectures/node6.html

 

Igazából azt próbáltam Astrojannak jelezni, hogy egy test úgy is megrövidülhet, hogy a testtel magával nem történik semmi. Ez számára abszurd, mert nála axióma, hogy egy test hossza csak a testtől függ. Ez az elképzelés tetszetős és sokáig tartotta magát, de a való világban - mint tudjuk - nem teljesül.

Előzmény: egy mutáns (60072)