egy mutáns Creative Commons License 2011.02.23 0 0 60072

Köszönöm. 

de ezt nem kell ilyen kacifántosan elmagyarázni.

:)) (kivételesen megpróbáltam nem pongyolán beszélni.)

 

...a rúd belső szerkezete nem változik meg...

 

Nos, én ezt nem így vélem, legalábbis a konkrét példa kapcsán. 

Ha a rúd egy gyöngysor (pontszerűnek tekinthető gyöngyökből), amik kis szalagokkal vannak összekötve, akkor a szalagok megnyúlnak, vagy elszakadhatnak a példában leírt módon végzett gyorsítás esetén. 

Legalábbis eddig így gondoltam. 

Egyetlen olyan módon végrehajtott gyorsítás van, amikor a rúdnak van nyugalmi hossza egyáltalában, ami aztán nem is változik, éspedig akkor, ha a gyorsulás a rúd eleje felé (meghatározott a(x) függvény szerint) csökken az eredeti inerciarendszerben, ld. Born rigid body.

Ekkor a testhez minden pillanatban rögzíthető inerciarendszer (ami példámban nem tehető meg, ugyanis ott a rúd nincs nyugalomban egy inerciarendszerben sem, hossza pedig minden inerciarendszerben változik). 

 

Másik példa, amikor egy rúd nekiütközik egy falnak, az eleje megáll, a vége pedig mozog. Mire megáll a rúd minden pontja, nyugalmi hosszánál rövidebbre összemegy (ez tiszta specrel), aztán (gondolom) visszarugózik, ha tönkre nem megy. 

 

Nos, ebből gondoltam, hogy a Born-féle mozgás esetén nem változik a rúd szerkezete, egyéb esetekben pedig igen. De ez csak vélekedés részemről. Alighanem ez is olyan kérdés, ami nem szigorúan csak a specrellel eldönthető, és amihez egyáltalán nem értek, csak úgy érdekel. 

 

1m

Előzmény: Gergo73 (60071)