imkerei Creative Commons License 2011.02.23 0 0 505

A Nature-ben is jelennek meg időnként, olyan cikkek, amelyek szenzációhajhászok.

Azt vettem ki a cikkből, hogy a méhet biotechnológiai módszerrel hozták létre ezt viszont gyakran keverik a biotechnikával!

Az első a  természetes módszer, amely az atkáknak ellenálóbb méhcsaládok kiválogatásán és keresztezésén alapuló nemesítéses eljárás, a másik géntechnikát rejt, ami azon alapul, hogy mondjuk az Apis mellfera ligustica génállományába az atkának ellenálló Apis cerana géneket juttattak, amelyek olyan módon fejeződnek ki az új fajtában, hogy segítik annak túlélését az atkával szemben.

A cikkből számomra nem derül ki egyértelműen, hogy melyikről van szó.

Az mindenestre sokat elárul, hogy a méhészek idegenkednek tőle. Az Apis cerana-val ugyanis nem könnyű méhészkedni, mert a méhészeti technikát nem tűri. Zaklatás esetén otthagyja a fészkét a fiasíttással és továbbáll. Nem véletlenül telepítettek Apis mellifera-t a távol-keletre a méhészek. Sajnos az atka átterjedését az európai méhekre is ennek köszönhetjük.

Megporzásra mindenesetre jó lehet. Amerikában a megporzásért többet fizetnek, mint a mézért!

Előzmény: B. Imre (504)