Gergo73 Creative Commons License 2011.02.23 0 0 60071

Ez azt jelenti, hogy a rúd nyúlik a K' rendszerben.

 

Igen, de ezt nem kell ilyen kacifántosan elmagyarázni. A rúd két vége a nyugalmi rendszerben egyszerre kezd gyorsulni. Ez a két esemény a mozgó rendszerben nem egyidejű (mert az egyidejűség relatív), tehát ebben a rendszerben a rúd nyúlik.

 

Mit mondhatunk ennek a példának a kapcsán arról, hogy történik-e a rúddal valami, amikor gyorsul

 

Ugye itt az a kérdés, hogy mit értünk az alatt, "történik-e a rúddal valami". Én azt értem alatta, kissé pongyolán, hogy a rúd belső szerkezete nem változik meg. Tekintsünk el attól, hogy a gyorsulást nyilván megérzik a rúd részecskéi, illetve hogy a részecskék maguk is állandó mozgásban vannak: ekkor a helyes válasz az, hogy nem, a rúddal magával semmi nem történik, egyszerűen csak bizonyos fizikai mennyiségek változnak meg.

 

Astrojan és társai ott hibáznak, hogy úgy gondolják (úgy hiszik), a hagyományosan csak a testre vonatkozó mennyiségek (hosszuk, öregedésük stb.) tényleg csak a testre vonatkoznak. Holott a relativitáselméletnek pont az a lényege, az alapvető felfedezése, hogy ezek nem csak rájuk vonatkoznak, hanem a megfigyelőre is. Ettől még ezek a mennyiségek ugyanolyan valóságosak, és csak a testre vonatkozó következményekkel is bírnak (pl. ikerparadoxon vagy a tömeg-energia ekvivalencia).

Előzmény: egy mutáns (60070)